ГоловнаПолітика

Димна п'ятниця: як депутати ухвалювали закони про Донбас

Сьогодні Верховна Рада прогнозовано проголосувала за президентські законопроекти щодо Донбасу (№7163 – в першому читанні, та №7164 – за основу і в цілому) .

L B.ua уже аналізував суть поданих президентом законопроектів про окуповані території. Детальніше про те, що вони передбачають та проти чого виступали депутати читайте у тексті « Мінськ спотикання » .

Про те, як парламент працював у п’ятницю – у матеріалі L B.ua

Фото: EPA/UPG

Законопроект №7163

У п’ятницю до парламенту з’явилося незвично, як для останнього робочого дня, багато народних обранців. Ще б пак, вчора ввечері сам президент на фракції БПП наголошував, як важливо прийняти законопроекти про окуповані території.

У бічній ложі, де на запитання депутатів зазвичай очікують члени уряду, уранці з’явилися лише двоє чиновників – секретар РНБО Олександр Турчинов – один з авторів президентського законопроекту №7163 та заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

Над трибуною, яку оточили депутати БПП – так вони охороняють президію від нападу опозиційних колег, які вчора зірвали розгляд законопроектів – сидить стомлена віце-спікер Ірина Геращенко. Біля її мікрофона холоне ранковий чай.

Спікер Андрій Парубій розпочинає засідання одразу ж із розгляду першого президентського законопроекту №7163, головна мета, якого визначити території Донецької та Луганської областей – окупованими, а РФ – державою-окупантом.

Спершу Парубій дає виступити лідерам фракцій, що не встигли прокоментувати законопроекти вчора. У супроводі своїх однопартійців виходить до мікрофону Олег Ляшко .

Фото: LB.ua

«Мінські домовленості – це консервація російської агресії і нав'язування українцям ззовні, як їм жити», – тицяє пальцем в зал Ляшко.

Попри радикальну риторику свого лідера майже всі депутати РПЛ дали голоси «за» перший законопроект №7163.

Від «Батьківщини» ризики президентських ініціатив коментує Сергій Соболєв. Його слова заглушує свист депутатів від Блоку Петра Порошенка.

Бере слово також і представник президента у парламенті Ірина Луценко, яка звинувачує опозиційні фракції у тому, що вони грають на руку ФСБ.

«Шановні колеги, шановне суспільство, ви другий день спостерігаєте шабаш розконсервованих агентів ФСБ, які не дають можливості Україні вийти з цієї військової агресії мирним і дипломатичним шляхом. Перше: ці розконсервовані агенти не дають можливості назвати Росію, тим ким вона є для України і українського народу – агресором. Наступне: ці ФСБшники не дають можливості назвати, що Україна перебуває в стані самооборони. Для чого робляться ці основні поняття? Вони дадуть нам можливість залучити оборонну летальну зброю, дадуть можливість ввести в Україну миротворчу місію», – захищає позицію президента Ірина Луценко. ФСБшниками вона називає представників опозиційних фракцій.

Фото: Макс Требухов

Лідер «Народного фронту» Максим Бурбак знову наголошує на принципових правках його фракції. Як вже писали LB.ua головних вимог у « Н Ф» дві: викреслити з першого законопроекту згадку про Мінські угоди та вписати пункт про обов'язкову верифікацію виводу російських військ з території Донбасу указом президента у другий.

«Згадування Мінських домовленостей в українському законодавстві є неприпустимим, тому, що на сьогодні, це юридично нікчемний документ, з точки зору, як міжнародного права, так і нашого – українського. Посилатись на нікчемний текст – це нонсенс. Якщо текст чітко не прописаний, то можуть початись маніпуляції з приводу того, як сприймати норми, що в ньому містяться. І це вже будуть розмови не про якийсь політичний папірець, а про частину українського законодавства. А в резолюції ООН територія Дебальцевого віднесена до так званих терористичних організацій Л/ДНР. Ми не можемо погоджуватись з їх згадкою, оскільки це додатково обмежує ці території, в тому числі й на законодавчому рівні», – розповідає член НФ Леонід Ємець.

Спікер Андрій Парубій обіцяє, що з тексту законопроекту №7163 викинуть будь-які згадки про Мінські угоди. Каже, не буде у ньому і посилань на резолюцію ООН.

Також, депутатам вдалось домовитись, що вже під час підготовки законопроекту до другого читання, в ньому поряд з юридичним статусом Донецької та Луганської областей, пропишуть й статус Криму. Це було вимогою, насамперед, депутатів – представників Меджлісу.

Зрештою, «фронтовики» дали голоси за законопроект. Він був проголосований у першому читанні.

Законопроект №7164

Коли спікер переходить до розгляду другого законопроекту №7164, що передбачає продовження на рік скандального Закону «Про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», з сектору, де сидять депутати «Самопомочі», починає диміти. Ядучий запах заповнює усю залу, а обидві віце-спікерки огортаються клубами диму. Згодом виявляється, що депутати Семен Семенченко («Самопоміч») та «свободівець» Юрій Левченко принесли у залу засідань димову шашку. Вже після завершення засідання ВР, ЗМІ опублікували відеозапис, як депутати випробовують «димовуху» у туалеті Верховної Ради.

Фото: EPA/UPG

Юрій Левченко бере усю вину на себе: «Димову шашку запалив безпосередньо я, тому що я не бачив іншої для мене можливості виконати присягу народного депутата України, яку я давав три роки тому, і зупинити це (голосування за законопроект №7164). Там єдина можливість, яка у мене була – це використовувати шашку. Але їм навіть це не завадило. Настільки їм самозбагачення важливе, що вони були готові на все».

Фото: стопкадр видео

Законопроект №7164 дійсно доволі суперечливий. Через те, що він продовжує на рік «Про особливості місцевого самоврядування…», у якому містяться норми про амністію бойовиків і вибори на окупованих територіях, він викликав багато обурення не тільки в опозиційних «Самопомочі», «Батьківщини» та правих радикалів («Свободи», «Правого сектора», «Нацкорпусу»), а навіть частини депутатів «Народного Фронту».

У «Народному фронті» та в БПП стверджують: перший законопроект №7163 фактично – ініціатива секретаря РНБО Олександра Турчинова. Усі норми про воєнний стан та окупацію пропонував саме він. В Адміністрації президента вже начебто дописали кілька пунктів на яких наполягали європейські дипломати і лідери нормандської четвірки. Зокрема, це пункт про Мінські угоди та другий законопроект №7164, який продовжує дію Закону «Про особливості місцевого самоврядування…».

Фото: Lb.ua

Спершу президент начебто пропонував подати все одним законопроектом – тобто дописати пункт про пролонгацію закону «Про особливості місцевого самоврядування…» у законопроект №7164. Втім, лідери «НФ» наполягли на тому, щоб цією нормою «закон про окупацію не псували», стверджують соратники Арсенія Яценюка.

У «Народному Фронті» також кажуть, що головним опонентом пункту про Мінські угоди та пролонгації дії Закону «Про особливості місцевого самоврядування…» був очільник МВС Арсен Аваков.

«Бо цей законопроект (№7164) – це просто х # ня на посному маслі», – коротко пояснює один з соратників глави МВС. Водночас, частина депутатів, яких традиційно відносять до групи Авакова, законопроект №7164 підтримали.

Депутати «Народного фронту» кажуть, що свої голоси дали за умови, що в перший законопроект до другого читання впишуть норму про верифікацію.

« За цим простим словом « верифікація» стоїть серйозна ситуація. Це означає, що наші військові змушені будуть зайти в кожен підвал, на кожне горище на Донбасі і перевірити, чи не має там російських військових. Перевірка буде проводитись Міністерством оборони і Міністерством внутрішніх справ і засвідчуватиме її президент», – пояснює Леонід Ємець.

Ще одна депутат від «НФ» Вікторія Сюмар не бачить жодних страшних наслідків ухвалення законопроекту №7164.

«Другий законопроект нам просто дає політичні маневри, політичні кроки, з'являються аргументи для переговорів, але він є не діючим. Він нам дає рік ось такого перемир'я в рамках Мінську. А перший законопроект дає можливість за цей рік реально підготуватись до найрізноманітніших сценаріїв звільнення Донбасу», – каже вона.

Фото: www.dyvys.in

Водночас, депутат з фракції «Батьківщина» Ігор Луценко побоюється, що за коротким законопроектом може ховатись страшна схема.

«В чому небезпека законопроекту №7164? У тому, що неможливо передбачити, коли президент вирішить його ввести в дію.

На жаль, Порошенко привчив країну до того, що він порушує Конституцію, не підписуючи ухвалені Радою Закони у визначений Конституцією термін. Президент може зробити так і з законом №7164. Допустимо, що іноземні партнери змусять, щоб ми провели вибори в ОРДЛО – вони вважають, що це допоможе вирішити конфлікт, адже з'явиться суб'єкт переговорів. Україна може погодитися, але без надання особливого статусу регіону. Але вже після виборів президент, або його наступник підписує Закон №7164, аж тоді надає вибраним лідерам у ОРДЛО повноваження на створення «народної міліції», гарантоване фінансування з бюджету, вкупі з амністією бойовиків і т.д. Це одна зі схем», – вважає він.

Зрештою, законопроект №7164 вдалось ухвалити основу і в цілому. Вирішальні голоси дали колишні регіонали з «Опоблоку», груп «Відродження» і «Волі народу».

Одразу ж після ухвалення законопроекту у Верховній Раді зареєстрували дві постанови про скасування цього голосування.

Фото: EPA/UPG

Першу постанову подали депутати «Самопомочі», другу зареєстрували позафракційні: Юрій Левченко, Андрій Іллєнко, Олег Осуховський, Михайло Головко та Олександр Марченко.

Однак, не зважаючи на це, вже через кілька годин стало відомо, що спікер Ради Андрій Парубій підписав закон.

Тепер незгодним залишається хіба що звертатись до суду.

Правки

Члени фракцій «Самопоміч» та «Батьківщина» обіцяють подати до другого читання законопроекту №7164 сотні правок. І лише, якщо їх врахують, вони голосуватимуть за законопроект в цілому.

Правки обох фракцій дуже схожі. Зокрема, і «Самопоміч» і «Батьківщина» наполягають на тому, щоб:

– скасувати згадки про Мінські угоди

– прописати у законі статус Криму.

Обидві норми попередньо вже вдалось узгодити.

Окрім, цього депутат Ігор Луценко хоче прибирати згадки про Об'єднаний оперативний штаб.

Ігор Луценко в кулуарах ВР
Фото: www.facenews.ua
Ігор Луценко в кулуарах ВР

«Замість,Об'єднаного оперативного штабу всюди впишу «президент України – верховний головнокомандувач». Адже, оперативний штаб – це орган який не передбачений Конституцією. Я не розумію, чому президент починає ховатись за всякі дивні структури і усуватись від свого обов’язку воювати за незалежність своєї країни», – пояснює він.

У «Самопомочі» натомість наполягатимуть на тому, щоб в законопроекті до другого читання прописали дати окупації і межі окупованих територій. Також вони подаватимуть правки, щоб врегулювати ситуацію з використанням Збройних сил у мирний час. Оскільки на думку «Самопомочі», після ухвалення цієї норми, можуть початись переслідування українських військових, які три роки воювали на Донбасі без відповідного указу президента.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram