ГоловнаПолітика

Україна вважає незаконним референдум про незалежність Каталонії

"Переконані, що Іспанія демократичним способом вирішуватиме проблеми внутрішньополітичного життя".

Україна вважає незаконним референдум про незалежність Каталонії
Фото: EPA/UPG

Україна вважає незаконним референдум про незалежність Каталонії від Іспанії, який пройшов 1 жовтня. Про це йдеться у відповіді речниці МЗС України Мар'яни Беци на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"Україна вважає нелегітимним проведений каталонської владою 1 жовтня 2017 поточного року референдум, заборонений Конституційним судом Іспанії через його невідповідність Конституції держави", - повідомило МЗС.

Україна підтримує готовність уряду Іспанії до політичного діалогу з парламентськими політичними силами для відновлення правопорядку і стабільності в рамках конституційного поля країни. "Переконані, що Іспанія як одна з лідерів демократії у світі, спираючись на міцний фундамент демократичних традицій і цінностей, які свого часу зумовили мирний перехід від диктатури до демократії і згодом - до членства в НАТО і ЄС, буде демократичним способом вирішувати всі нагальні проблеми внутрішньополітичного життя", - додала речник МЗС.

Україна виступає за безумовну повагу до суверенітету і територіальної цілісності всіх держав світу в межах міжнародно визнаних кордонів і дотримання ними основоположних принципів і норм міжнародного права.

Нагадаємо, влада автономної іспанської області Каталонії організувала референдум про незалежність. Голосування пройшло всупереч волі центрального уряду Іспанії і не було визнане ні Мадридом, ні європейською владою. За твердженням уряду Каталонії, близько 90% учасників референдуму висловилися за відокремлення від Іспанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram