ГоловнаПолітика

Громадська рада доброчесності закликала Порошенка не призначати суддів Верховного Суду

Однак активісти утрималися від вимоги оголосити конкурс заново.

Громадська рада доброчесності закликала Порошенка не призначати суддів Верховного Суду
Фото: Макс Требухов

Громадська рада доброчесності закликала президента Петра Порошенка не призначати 111 обраних під час конкурсного відбору суддів нового Верховного Суду.

Заяву ради оприлюднено на її сайті у вівторок.

ГРД підкреслює, що має суттєві претензії до 25 кандидатів у судді, які пройшли конкурсний відбір.

Також Громадська рада доброчесності заявляє про порушення процедури проведення конкурсу та підрахунку результатів.

"Усе це дає нам вагомі підстави припускати, що конкурсні процедури були підлаштовані для призначення заздалегідь визначених кандидатур, а Громадська рада доброчесності використана для легітимізації цього процесу", - сказано в заяві.

У зв'язку з цим ГРД закликає президента не підписувати указ про призначення суддів нового Верховного Суду.

"Закликаємо президента як гаранта Конституції не призначати рекомендованих кандидатів, поки в судовому порядку не буде прийнято рішення про згадані вище порушення, які мали місце під час конкурсу, і поки ВККС і ВРП не оприлюднять мотивовані рішення з поясненням дійсних причин відхилення висновків та інформації Громадської ради доброчесності", - йдеться в заяві.

Також рада очікує, що президент як автор судової реформи найближчим часом ініціює незалежний міжнародний аудит, а також усунення всіх недоліків процедури добору суддів.

Нагадаємо, що конкурс до Верховного Суду почався 7 листопада 2016 року. Зареєструвалися для участі в конкурсі 1436 осіб, 846 осіб подали документи на участь, з яких до конкурсу було допущено 653, з них 625 - до проходження кваліфікаційного оцінювання.

27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила переможців конкурсу на 120 посад суддів нового Верховного Суду. Серед 120 переможців 30 кандидатур були ветовані Громадською радою доброчесності як такі, що не відповідають критеріям професійної етики і доброчесності.

Проте в фінальному списку присутні 25 з них. З майбутніми суддями Верховного Суду, яких вважають непорядними, можна ознайомитися на сайті "Чесно. Фільтруй суд".

Загалом Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка складала список переможців конкурсу до Верховного Суду, проігнорувала 76 негативних висновків Громадської ради доброчесності.

Кандидатури переможців було передано на розгляд Вищої ради правосуддя, який, своєю чергою, схвалив 111 з них, дві забракував, а стосовно сімох відклав рішення. Тепер кандидатури має затвердити своїм указом Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram