ГоловнаПолітика

Лінгвістична експертиза не виявила у висловлюваннях Януковича ознак сепаратизму

Також експертиза не встановила прямих закликів до агресивної війни.

Лінгвістична експертиза не виявила у висловлюваннях Януковича ознак сепаратизму
Фото: EPA/UPG

Лінгвістична експертиза не встановила ознак сепаратизму у висловлюваннях колишнього президента Віктора Януковича.

Відповідний висновок оголосив головуючий суддя Оболонського районного суду Києва Владислав Дев'ятко.

"Заклики до зміни кордонів України і скинення її конституційного ладу в інтерв'ю ЗМІ, і публічних висловлюваннях Януковича, і в листі (до президента Росії Володимира Путіна) від 1.03.2014... відсутні", - сказав він.

Експертиза також не встановила у висловлюваннях Януковича прямих закликів до агресивної війни.

Водночас експерти відзначили, що в контексті ситуації, що склалася, висловлювання Януковича і його лист до Путіна могли бути використані для дій, що порушують суверенітет і недоторканність кордонів України.

Нагадаємо, психологічна експертиза не встановила фактів тиску на Януковича під час звернення до Путіна з проханням ввести війська в Україну.

Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він скоїв держзраду, звернувшись з письмовою заявою до Путіна з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом, як зазначив генпрокурор Юрій Луценко, це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

На засіданні Радбезу ООН 3 березня 2014 року представник РФ Віталій Чуркін продемонстрував копію листа Януковича до Путіна з проханням ввести війська в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram