ГоловнаПолітика

У Білорусі вперше винесли вирок бойовику "ДНР"

29-річний Олексій Єршов відбуде дворічне обмеження волі вдома.

У Білорусі вперше винесли вирок бойовику "ДНР"
Фото: nn.by

29-річного громадянина Білорусі засуджено у Вітебську за участь у бойових діях на Донбасі на боці "ДНР".

Як пише "Наша Нива", Єршова засуджено до двох років обмеження волі без скерування у виправні установи (так звана "домашня хімія").

Його визнали винуватим за ч.1 ст. 361-3 Кримінального кодексу Білорусі (Участь у збройному формуванні однієї з протиборчих сторін на території іноземної держави, а також участь у збройному конфлікті, військових діях без уповноваження держави і за відсутності ознак найманства). Довести найманство - стаття 133 КК - суду не вдалося.

Житель Постав Олексій Єршов не соромився публікувати знімки з бойових дій у соціальних мережах. В результаті є безліч фото, на яких Єршов позує з вогнепальною зброєю, на тлі танків, біля в'їзду в Донецьк. У Білорусі в Олексія залишалися дружина і дитина.

Раніше білорусів, які воюють на території іноземних держав, могли засудити тільки за статтею "найманство", однак з ініціативи КДБ країни було внесено зміни в Кримінальний кодекс, у результаті чого за ґратами можуть опинитися і ті, хто воює не за гроші, а через ідейні переконання.

Як зазначає видання, раніше не були відомі випадки, щоб у Білорусі судили саме за участь у бойових діях. Бували випадки, коли людей, які воювали на боці України, карали, але за іншими статтями. Тараса Аватарова за незаконний оборот і контрабанду вибухового пристрою засудили до 5 років, а Станіслава Гончарова за злісне хуліганство - до 7 років колонії. Інформації про вироки, винесених бойовикам "ДНР" і "ЛНР", раніше у відкритому доступі не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram