ГоловнаПолітика

Гопко про погрози МЗС Угорщини: "Шантаж України марний, запитайте в Путіна"

"Агресивна риторика і грубий тиск на сусідів стали візитною карткою нинішньої угорської влади".

Гопко про погрози МЗС Угорщини: "Шантаж України марний, запитайте в Путіна"
Фото: youtube.com

Голова парламентського комітету Верховної Ради України Ганна Гопко вважає, що погрози Угорщини блокувати євроінтеграційні процеси України через закон "Про освіту" є наслідками "теплих зв'язків з путінським режимом" і низької політичної культури будапештських політиків. Про це вона сказала в коментарі LB.ua.

"Коли дипломат, міністр європейської держави погрожує "боляче вдарити по майбутньому" сусідньої європейської держави і блокувати її ініціативи в міжнародних організаціях, такий чиновник принижує передусім самого себе і свою країну. Недоброзичливці в окремих країнах ЄС можуть допомагати Москві ускладнити для нас цей шлях, але ніколи не зупинять повернення України додому - в Європу. на жаль, агресивна риторика і грубий тиск на сусідів стали візитною карткою нинішньої угорської влади. Таких нападок зазнавали і Словаччина, і Румунія, тепер Україна. Очевидно, проблема не в сусідах Угорщини, а у вкрай низькій політичній культурі й агресивності деяких будапештських політиків. Можливо, це пов'язано з наближенням виборів в Угорщині, можливо, з дуже теплими зв'язками з путінським режимом", - заявила Гопко.

При цьому вона підкреслила, що новий Закон України «Про освіту» запускає важливу реформу і створення замість пострадянської нової якісної системи освіти європейського зразка.

На її думку, закон повністю відповідає Конституції України, європейській практиці і ратифікованим Україною міжнародним угодам.

"Згідно з новим законом, представники угорської меншини зможуть коштом бюджету здобувати освіту угорською мовою в дитсадках і початковій школі. У базовій і профільній школі, а також в інших освітніх установах, навіть в університетах частину предметів читатимуть угорською мовою як мовою ЄС. Тому всі заяви про «порушення прав» є абсурдними. Навпаки, сьогодні до 70% випускників угорськомовних шкіл на Закарпатті не можуть здати тест ЗНО з української мови, тому що вони її просто не знають, перебуваючи у штучно створеному «мовному гетто». Закон захистить права всіх українських дітей, у т.ч. і угорськомовних, і створить їм належні умови на ринку праці та освіти. Виходить, що саме це викликає лють у Будапешті: що ми допомагаємо угорським дітям, інтенсивно вивчаючи угорську мову і культуру, одночасно добре вивчити і українську мову, щоб мати відповідні умови на ринку праці. Спроби назвати біле чорним і вдаватися до шантажу щодо України марні. Усі, хто це до сих пір не зрозумів, можуть запитати в Путіна, який уже намагався поставити Україну на коліна", - сказала вона, підкресливши, що "європейський вибір України незворотний".

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про освіту". Він передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу прийняття цього закону. Зокрема, МЗС Угорщини заявило, що країна "боляче вдарить по майбутньому України" у відповідь на підписання закону "Про освіту" президентом Петром Порошенком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram