ГоловнаПолітика

Угорський міністр в ООН розкритикував український закон "Про освіту"

Він звернувся до верховного комісара ООН з прав людини з проханням провести розслідування.

Угорський міністр в ООН розкритикував український закон "Про освіту"
Фото: пресс-служба президента

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в п'ятницю заявив з трибуни Генеральної Асамблеї ООН, що ухвалений в Україні закон "Про освіту" порушує право на використання мови національними меншинами.

Як повідомляє "Укрінформ", дипломат звернувся до верховного комісара ООН з прав людини з проханням провести розслідування.

"На жаль, парламент України 5 вересня ухвалив новий закон в сфері освіти. Цей закон значно скорочує права, забороняє дітям до 10 років отримувати освіту рідною мовою", - заявив угорський міністр.

Він підкреслив, що цей закон очевидно "порушує конвенцію ООН та міжнародні норми" і здатний створити небезпечний прецедент, якщо ООН буде зберігати мовчання.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада 255 голосами ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти.

Він передбачає, що діти, які підуть до школи з 1 вересня 2018 року, будуть мати можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест через ухвалення цього закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram