ГоловнаПолітика

Українці займають друге місце за купівлею паспортів Євросоюзу, - журналіст

На першому місці - росіяни.

Українці займають друге місце за купівлею паспортів Євросоюзу, - журналіст
Фото: Макс Левин

Українці займають друге місце за кількістю куплених паспортів Євросоюзу.

Про це "Німецькій хвилі" сказала журналістка The Guardian Сара Фаролфі - один з авторів розслідування про купівлю громадянства Євросоюзу за гроші.

За її даними, тільки в 2016 році щонайменше 20 українців купили собі кіпрське громадянство і отримали паспорт ЄС. "Серед цих імен є суперечливі фігури. Їх не так багато, як серед росіян у списку, але теж є", - розповіла вона. За словами журналістки, серед 300 прізвищ осіб, які минулого року купили громадянство Кіпру, більш ніж сто є громадянами Росії.

За даними Фаролфі, ще десять українців купили торік за півмільйона євро так звану "золоту візу" в Португалії. Вона дає дозвіл на проживання та роботу в країні щонайменше на 6 років, а згодом - право на натуралізацію. Крім українців, минулого року португальську "золоту візу" придбали і 60 росіян.

Нагадаємо, минулого тижня The Guardian опублікував кілька матеріалів на цю тему.

Починаючи з 2013 року, кіпрське громадянство надається особам, які вклали 2 мільйони євро в нерухомість або 2,5 мільйона євро в державні цінні папери або кіпрські компанії. При цьому новоявлений володар кіпрського паспорта не повинен здавати ніяких мовних тестів або постійно проживати на острові. Достатньо з'являтися на Кіпрі один раз на сім років.

Журналісти з'ясували, що така схема дозволила владі Кіпру залучити в країну більш ніж 4 млрд євро.

До 2013 року купівля паспорта була менш формалізована. Тоді кіпрський паспорт отримали декілька українських олігархів, у тому числі Геннадій Боголюбов (з 2010 року), Ігор Коломойський (з 2009 року), Костянтин Григоришин (з 2010 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram