ГоловнаПолітика

Опозиція не знайшла аргументів проти приватизації енергокомпаній, - заступник голови ФДМ

21 вересня 2017 року відбулося засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації.

Опозиція не знайшла аргументів проти приватизації енергокомпаній, - заступник голови ФДМ
Фото: glavcom.ua

Критика приватизації міноритарних пакетів енергетичних компаній, що відбулася в серпні, з боку низки депутатів - це політичні заяви. Про це 21 вересня заявив заступник голови Фонду державного майна Володимир Державін на засіданні Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, пише glavcom.ua.

Державін відзначив, що основні претензії депутатів комісії зводилися до невдало обраного літнього часу для її проведення. "Позиція ФДМ у тому, що це не є вирішальним фактором для приватизації. У нас є закон, який чітко встановлює графік приватизації. Тому що є оцінка, на яку витрачено бюджетні гроші, і вона має термін дії", - сказав він.

За словами заступника голови ФДМ, депутати не навели конкретні аргументи щодо того, що ціна пакетів могла бути вищою. "Ми не зовсім зрозуміли позицію пані Вікторії Войціцької за тими умовами, які повинні були бути створені для приходу іноземних інвесторів на приватизацію. Мені здається, що з її боку це більше політична заява. Вона не надала аргументи того, що ціна на пакети могла бути вищою, і умов, за яких вона могла б стати вищою.

21 вересня 2017 року відбулося засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації. Ключовою темою порядку денного було обговорення підсумків продажу державних пакетів акцій енергетичних компаній у липні-серпні 2017 року.

Нагадаємо, держава отримала понад 3 млрд грн від приватизації п'яти енергокомпаній. Так, упродовж літа Фонд держмайна України продав на торгах по 25% акцій - "Донецькобленерго", "Київенерго", "Західенерго", "Дніпроенерго" і "Дніпрообленерго". У ФДМУ аукціони називають вдалими, адже під час останнього конкурсу ціна акцій зросла більш ніж удвічі. А ось торги щодо "Донбасенерго", "Одесаобленерго" і "Сумиобленерго" не відбулися через відсутність покупців.

Приватизація енергокомпаній - одне із зобов'язань України перед Міжнародним валютним фондом (МВФ), щоб отримати черговий валютний транш. Можливість узяти участь у торгах повинні мати всі компанії, які не перебувають під санкціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram