ГоловнаПолітика

У Києві затримали опозиційного узбецького журналіста, який приїхав з Туреччини

На нього спрацювала база Інтерполу.

У Києві затримали опозиційного узбецького журналіста, який приїхав з Туреччини
Фото: facebook.com / Нарзулло Ахунжонов

У середу, 20 вересня, Державна прикордонна служба України затримала в столичному аеропорту "Київ" (Жуляни) громадянина Узбекистану 1966 року народження, який прибув з Анкари.

Як повідомляється на сайті ГПСУ, під час паспортного контролю спрацювала база Інтерполу. Згідно з її даними, чоловік був у розшуку з 2014 року за підозрою в шахрайстві. Чоловіка передали співробітникам поліції.

21 вересня Українська Гельсінська спілка з прав людини повідомила, що затриманий - узбецький журналіст Нарзулло Охунжонов. Формально його шукають за справою 2009 року про шахрайство на суму 2000 доларів. "Але ця підстава - професійна журналістська діяльність. Н.Охунжонов писав статті про злочини влади на батьківщині", - йдеться в повідомленні.

Охунжонов написав заяву про отримання статусу біженця в Україні.

"На цей час Нарзулло Охунжонов перебуває в ізоляторі тимчасового утримання м.Київ та очікує обрання запобіжного заходу. Нам відомо, що зараз вирішується питання про його екстрадицію в Узбекистан", - йдеться в повідомленні.

"Детектор.Медиа" з посиланням на адвоката затриманого пише, що Ахунжонов раніше працював на посаді керівника відділу політико-освітніх передач Національного телебачення Узбекистану. У 2013 році його звільнили і він залишив країну, останні чотири роки жив у Туреччині, де продовжив займатися журналістикою.

Він розповів, що на батьківщині його переслідували за журналістську діяльність, а останнім часом небезпечно стало і в Туреччині.

В Україну журналіст приїхав разом з сім'єю. Зараз вона перебуває в Києві у знайомого біженця з Узбекистану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram