ГоловнаПолітика

Порошенко і Трамп обговорили розширення співпраці в сфері безпеки

Президент України назвав поточний рівень відносин зі США безпрецедентним.

Порошенко і Трамп обговорили розширення співпраці в сфері безпеки
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко і президент США Дональд Трамп під час зустрічі у четвер, 21 вересня, обговорювали розширення співпраці в сфері безпеки.

"Надзвичайно важливо спільне бачення нової якості співпраці в сфері безпеки між Україною та США. Ми обговорили детально всі напрямки розширення цієї співпраці, починаючи від співпраці з Військовою академією в Вест-Поінт, яку ми відвідали кілька днів тому, і завершуючи співпрацею з Міністерством оборони США та іншими інститутами", - сказав він журналістам у Нью-Йорку.

Голова української держави зазначив, що зустріч тривала близько години і була дуже продуктивною.

"Ми відчули справжнє плече нашого друга і партнера, і можу сказати, що я як президент надзвичайно задоволений поточним рівнем співпраці, який є безпрецедентним", - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, в липні 2017 року Тhe Wall Street Journal повідомив, що Пентагон розробив план надання зброї Україні і очікує схвалення Трампа. Україна давно намагалася отримати ПТРК "Джавелін", щоб ефективно боротися з броньованими машинами російського виробництва.

На початку серпня Міністерство оборони США направило в Білий дім пропозицію про надання нового пакету допомоги на суму 50 млн доларів, який передбачає відправлення в Україну протитанкових комплексів Javelin.

24 серпня в Україну на День незалежності приїжджав міністр оборони США Джеймс Меттіс. На переговорах обговорювалося в тому числі питання посилення обороноздатності України. Тоді Порошенко заявив, що не хотів би коментувати конкретні домовленості з приводу постачання летального озброєння.

19 вересня сенат США схвалив проект "Закону про бюджет США на потреби національної безпеки 2018". Він передбачає виділення Україні $500 млн допомоги і санкціонує надання Україні летального озброєння оборонного характеру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram