ГоловнаПолітика

Україна ініціювала в ООН розслідування ракетної програми КНДР

Мета перевірки - виявлення можливої зовнішньої допомоги Пхеньяну в цій сфері.

Україна ініціювала в ООН розслідування ракетної програми КНДР
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко від імені України звернувся до Ради безпеки ООН з проханням розслідувати, чи причетні інші країни до розробки ядерних і ракетних програм КНДР.

"Дозвольте мені підтвердити заклик України до Ради безпеки ООН провести детальне розслідування щодо розробки ядерних і ракетних програм Північної Кореї з метою виявлення будь-якої можливої зовнішньої допомоги Пхеньяну в цій сфері", - заявив він під час свого виступу на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Порошенко вважає, що в України як країни, що добровільно віддала своїй третій у світі ядерний арсенал, є право ініціювати таке розслідування. Він наголосив на тому, що Україна засуджує ядерні випробування і багаторазові запуски балістичних ракет, здійснені Північною Кореєю, і виступає за посилення заходів, спрямованих на повернення Північної Кореї у міжнародно-правове поле.

Нагадаємо, в серпні Україна опинилася в центрі скандалу, коли газета The New York Times з посиланням на експертний аналіз, що містить оцінки американських розвідувальних агентств, повідомила, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливий завдяки придбанню на чорному ринку ракетних двигунів, ймовірно, з українського заводу "Південмаш". Джерелом цього аналізу був названий експерт із ракет з Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкл Еллеман.

Аналітики, які досліджували фотографії нових ракетних двигунів КНДР, дійшли висновку, що їх джерелом є розробки, що використовувався для створення ракетного флоту Радянського Союзу. Ці двигуни були настільки потужними, що одна ракета могла перекинути 10 термоядерних боєголовок з континенту на континент. Такі двигуни були пов'язані лише з декількома заводами, розташованими на території колишнього СРСР, зокрема з "Південмашем".

Однак "Південмаш" спростував публікації The New York Times. Підприємство заявило, що ніколи раніше не мало і не має тепер ніякого стосунку до північнокорейських ракетних програм космічного та оборонного характеру. Ракети та ракетні комплекси військового призначення в роки незалежності "Південмашем" не випускалися і не випускаються.

Україна провела внутрішнє розслідування, яке повністю виключило причетність країни до розробки балістичних ракет Північною Кореєю.

Після цього Порошенко заявив, що Україна готова довести непричетність до ракетної програми КНДР на Радбезі ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram