ГоловнаПолітика

Transparency закликала Україну створити антикорупційний суд, а не палату

В організації вважають, що антикорупційна палата не вирішить проблеми й не завоює довіри українців. 

Transparency закликала Україну створити антикорупційний суд, а не палату
Фото: Сергей Нужненко

Міжнародна антикорупційна неурядова організація Transparency International закликає українську владу створити антикорупційний  суд.

Про це йдеться в заяві на сайті організації.

"Transparency International закликає владу України створити незалежний суд для боротьби з корупцією в рамках юридичних зобов'язань України та її зобов'язань перед ЄС і Міжнародним валютним фондом. Тільки це здатне зміцнити зусилля країни в боротьбі з корупцією", - йдеться в повідомленні.

В організації нагадали, що президент Петро Порошенко заявив, що в рамках нинішньої судової системи має бути створена палата для боротьби з корупцією, але це, на думку Transparency International, не вирішить проблеми з поточними накопиченими справами й не завоює довіри українців.

"Україна має ухвалити (рішення про створення) незалежний суд для боротьби з корупцією, щоб гарантувати, що кумівство не грає жодної ролі в тому, як правосуддя здійснюється в Україні. Президент Порошенко розуміє актуальність ситуації, але його пропозиція створення палати в рамках нинішньої системи не працюватиме. Люди не довіряють судовій владі", - заявив глава Transparency International Хосе Угас.

Відзначається, то сьогодні суди ще не приступили до слухань 26 із 86 справ, за якими слідчі Національного антикорупційного бюро вже завершили досудові розслідування. Організація наголошує, що на відміну від багатьох європейських країн, в Україні немає судової системи, що має репутацію незалежного та справедливого органу, заснованого на верховенстві закону.

"Transparency закликає створити незалежний суд, щоб сформувати сильний судовий компонент, який не може бути підірваний особливими інтересами. Для цього судді в суді мають обиратися шляхом відкритого конкурсу, при цьому міжнародні партнери - брати участь у процесі відбору", - йдеться в повідомленні.

Крім того, судова система також має бути забезпечена ресурсами й захищена: усі судді з боротьби з корупцією - отримувати адекватну винагороду та достатній рівень безпеки для себе і членів своєї сім'ї.

Нагадаємо, створити антикорупційний суд неодноразово вимагали США та ЄС. Проти цього виступають Вища рада правосуддя і Генпрокуратура. У червні ЄС учергове закликав Україну створити антикорупційний суд.

Нині справи, що розслідуються НАБУ, розглядає Солом'янський райсуд Києва (будівля НАБУ розташована в цьому районі столиці). Бюро неодноразово висловлювало незадоволення рішеннями цього суду й вимагало створити Вищий антикорупційний суд. За задумом, цьому суду будуть підслідні всі справи НАБУ, а оскаржити його рішення можна буде лише у Верховному Суді.

15 вересня Порошенко заявив, що остаточно зробив вибір на користь створення антикорупційної судової палати, а не окремого антикорупційного суду.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram