ГоловнаПолітика

Рада Європи рекомендує Україні запровадити кримінальну відповідальність за порушення прав через сексуальну орієнтацію

Комісія РЄ проконтролює виконання цієї рекомендації не пізніше, ніж через два роки. 

Рада Європи рекомендує Україні запровадити кримінальну відповідальність за порушення прав через сексуальну орієнтацію
Фото: EPA/UPG

Комісія для боротьби з расизмом і нетерпимістю Ради Європи (ЄКРН) рекомендує Україні запровадити кримінальну відповідальність за порушення прав громадян залежно від їхньої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Про це йдеться в доповіді ЄКРН щодо України.

"ЄКРН наполегливо рекомендує внести сексуальну орієнтацію і гендерну ідентичність до ч. 1 і ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), а також до ч . 1 і ч. 3 ст. 61 як обставини, що обтяжують покарання за злочини", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що комісія проконтролює виконання цієї рекомендації не пізніше, ніж через два роки.

Також ЄКРН рекомендує Україні проводити дослідження та збирати дані про ЛГБТ, дискримінацію та нетерпимість до них. 

"ЄКРН наполегливо рекомендує явно вказати такі ознаки, як сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність у законі України "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні", - йдеться у звіті.

Також рекомендується провести спеціальне навчання педагогів з метою сприяння розумінню та повазі до ЛГБТ-учнів у школах і запобігання знущань над ним.

Нагадаємо, згідно із соцопитуванням, проведеним Інститутом Горшеніна у співпраці з представництвом Фонду Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, толерантність до представників сексуальних меншин в Україні нижча, ніж до осіб, які відбули кримінальне покарання.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram