ГоловнаПолітика

Ганна Шелест: у резолюції про миротворців важливі деталі, щоб не повторився Будапештський меморандум

"Що чіткіше там будуть прописані функції, то більше в нас буде аргументів".

Ганна Шелест: у резолюції про миротворців важливі деталі, щоб не повторився Будапештський меморандум
Анна Шелест
Фото: Макс Требухов

Перша резолюція про миротворців на Донбасі буде дуже важливою, і Україні дуже важливо не упустити нюанси, які в ній можуть бути.

Про це сказала під час круглого столу в Інституті Горшеніна Ганна Шелест, член правління Ради зовнішньої політики "Українська призма".

"Питання в тому, що миротворчих місій ООН немає в статуті ООН. Кожна місія шиється, як окремий костюм на замовлення, а кожна функція, кожне слово перевіряється, дискутується і виписується. І ця перша резолюція буде дуже важливою, як показала історія попередніх місій. Що чіткіше там будуть прописані функції, що більше вони будуть відповідати нашим інтересам, то більше у нас буде аргументів", - сказала вона.

Шелест пояснила, що в резолюції може бути прописана передача повноважень новим тимчасовим органам влади або тимчасовій адміністрації. В такому разі виникне питання - хто їх контролюватиме.

Роззброєння, додала експерт, може бути повним, а може бути просто розведення військ. "Охорона кордону або патрулювання кордону. І те, і те теоретично може стати завданням миротворчої місії, але на практиці ми розуміємо, наскільки по-різному це може виконуватися", - сказала вона.

Шелест вважає, що для України дуже важливо не прогавити в цьому моменті.

"Візьмемо Будапештський меморандум. Ми називаємо його гарантією територіальної цілісності України. Але тільки-но ви прочитаєте англомовний текст - про гарантії там не йдеться, там запевнення, assurance. З англійської юридичної мови - це зовсім інше, ніж garanties, про які говоримо ми. Ну і меморандум - це не договір, який ми могли отримати", - сказала Шелест.

Вона наголосила, що від таких деталей у майбутньому буде залежати дуже багато.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram