ГоловнаПолітика

Ложкін: уперше з 2014 року Україна самостійно й успішно виходить на міжнародний ринок капіталу

Екс-голова АП прокоментував розміщення Україною євробондів.

Ложкін: уперше з 2014 року Україна самостійно й успішно виходить на міжнародний ринок капіталу

Успішне розміщення Міністерством фінансів 3 млрд доларів облігацій на міжнародному ринку стало свідченням серйозного інтересу інвесторів до України. Про це за підсумками зустрічі Президента України з міжнародними інвесторами в Нью-Йорку заявив секретар Національної інвестиційної ради Борис Ложкін. "Уперше з 2014 року Україна виходить на міжнародний ринок капіталу без будь-чиїх додаткових гарантій, і робить це з відмінними показниками", - зазначив Борис Ложкін, коментуючи в Facebook результати проведеної емісії.

Він уточнив, що нові облігації мають рекордний для України термін погашення 15 років, тоді як раніше максимальний термін не перевищував 10 років. Подовження боргових зобов'язань дозволить країні виграти час для подальшого відновлення.

"Залучені 3 млрд доларів - показник серйозного інтересу інвесторів до України. Більш ніж половина з них піде на викуп євробондів з погашенням в 2019 і 2020 роках, що дозволить підтвердити надійність українських цінних паперів", - коментує Борис Ложкін.

Він наголосив, що про успішне розміщення говорять і незалежні аналітики: Bloomberg назвав попит на нові українські бонди ажіотажним. Інвестори подали заявок на 10 млрд доларів, що багаторазово перевищило очікування і дозволило знизити ставку прибутковості з 7,75% до 7,375%.

На думку Бориса Ложкіна, такий високий попит служить чітким індикатором того, що іноземні інвестори позитивно оцінили хід реформ в Україні і вірять у подальший розвиток української економіки.

"Сьогодні в залі, де представники найбільших міжнародних інвестфондів зібралися, щоб зустрітися з Президентом Петром Порошенком, звучало багато запитань. Інвестори проявляють активний інтерес до України і готовність вкладати серйозні гроші. Сподіваюся, незабаром результатом цього інтересу стануть успішні розміщення не тільки в державному, а й у приватному секторі", - заявив Борис Ложкін.

Національна інвестиційна рада була створена в 2014 році указом Президента України. Згідно з положенням від 2016 року, має статус консультативно-дорадчого органу при Президентові. Серед основних цілей Ради - формування стратегії поліпшення бізнес-клімату та залучення інвестицій, налагодження діалогу між бізнесом і владою. Очолює Національну інвестиційну раду Президент України Петро Порошенко, секретарем Ради на громадських засадах у 2015 році призначено Бориса Ложкіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram