ГоловнаПолітика

Яценюк про відмову від конституційної реформи: на низькому старті перед виборами

"Всі сидять на низькому старті і думають: ось я стану президентом".

Яценюк про відмову від конституційної реформи: на низькому старті перед виборами
Фото: EPA/UPG

Колишній прем'єр-міністр, лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк вважає, що конституційна реформа про повноваження президента і парламенту була знята з порядку денного через наближення виборів.

Про це він сказав журналісту LB.ua у кулуарах 14-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії.

"Я говорив і ще раз зазначу, що чинна модель неефективна. Я розумію, що для людей - це далеко, Конституція. Але я вам кажу як прем'єр-міністр, який за своїми конституційними повноваженнями секретарку не міг призначити, не те щоб звільнити міністра, заступника міністра", - сказав він.

"Ідея конституційної реформи чомусь не отримала підтримки. Чому вона не отримала підтримки? Тому що всі сидять на низькому старті і думають: ось я стану президентом... Я говорив з президентом особисто про цю реформу. Я так почув у його зверненні до парламенту, що він не в захваті від цієї ідеї. Це треба в нього запитати, чому він не підтримує", - додав Яценюк.

Лідер "Народного фронту" в зв'язку з цим закликав думати не про боротьбу за владу і повноваження, а про країну.

Нагадаємо, навесні 2017 року з'явилася інформація, що Адміністрація президента розглядає проведення конституційної реформи для перерозподілу повноважень від Президента до парламенту та усунення дуалізму влади. Така реформа, за задумом, мала стати запорукою перемоги Петра Порошенка на виборах у травні 2019 року.

Проте вже восени Порошенко заявив, що не бачить можливості провести кардинальну реформу з перерозподілом повноважень між президентом, парламентом та урядом.

16 вересня прем'єр-міністр Володимир Гройсман сказав, що йому не потрібна нова Конституція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram