ГоловнаПолітика

США виступили за розміщення миротворців на кордоні України і Росії

Сили ООН повинні мати широкий мандат, заявили в Держдепі.

США виступили за розміщення миротворців на кордоні України і Росії
Фото: globallookpress.com

США підтримали позицію України в питанні розміщення миротворців на Донбасі. Держдепартамент США вважає, що сили ООН повинні бути розміщені на всій території Донбасу аж до кордону з Росією.

Про це заявила офіційний представник Держдепартаменту США Хізер Нойєрт, відповідаючи на запитання агентства "Укрінформ" під час брифінгу для іноземних журналістів.

"Такі сили повинні мати широкий мандат для гарантування миру і безпеки на всій окупованій території України, аж до кордону з Росією", - сказала Нойєрт.

Представник Держдепу знову наголосила, що США виступають за повне виконання Мінських угод. При цьому в першу чергу, за її словами, необхідно виконати вимогу щодо безпеки на Донбасі. "Важливо передусім забезпечити умови безпеки, і ми вкотре закликаємо Росію ввести реальний і стабільний режим припинення вогню", - зауважила Нойєрт, додавши, що також необхідне відведення важкого озброєння і надання доступу спостерігачам на всій території, аж до кордону з Росією.

Нагадаємо, 5 вересня президент Росії Путін висловив підтримку ідеї розмістити на сході України миротворчу місію. При цьому вона повинна стояти тільки на лінії розмежування, а Україна повинна узгодити її присутність з "ДНР" і "ЛНР", говорив Путін. Відповідна російська резолюція спрямована до Ради Безпеки ООН.

Президент України Петро Порошенко, виступаючи у Верховній Раді 7 вересня, заявив, що до складу миротворчої місії не повинні входити представники "ДНР" або "ЛНР" і Росії, а її мандат повинен поширюватися на всю територію окупованого Донбасу. Також Порошенко відмовився погоджувати параметри місії з "російськими бойовиками".

11 вересня Путін у розмові з канцлером ФРН Анґелою Меркель погодився, щоб миротворча місія ООН мала доступ не тільки до лінії розмежування на Донбасі, але й до іншої території, де проводить свої інспекційні поїздки спостережна місії ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram