ГоловнаПолітика

Болгарія офіційно визнала Росію загрозою

У доповіді про стан національної безпеки наголошується небезпека РФ.

Болгарія офіційно визнала Росію загрозою
Бойко Борисов

Уряд Болгарії розглядає Росію як одну з основних зовнішньополітичних загроз країні, йдеться в доповіді про стан національної безпеки в 2016 році.

Документ ухвалив уряд і відправив на затвердження в парламент, пише видання "Сега".

Вперше в урядовому документі міститься настільки гостра критика Москви.

"Дії Росії є джерелом регіональної нестабільності і загрожують нашій основній меті створення єдиної, вільної і мирної Європи. Загрози безпеці наростають не тільки в регіоні Балтійського і Чорного морів, а й в східній частині Середземного моря, де Росія посилює свою військову активність. До цього потрібно додати і тривалі конфлікти на периферії європейського континенту і в сусідніх регіонах, які перетворилися в джерела нестабільності", - вказується в доповіді, підписаній особисто прем'єр-міністром Бойко Борисовим.

У рубриці "Зовнішнє середовище безпеки" йдеться, що "інтенсивне посилення та модернізація збройних сил Росії на території незаконно анексованого кримського півострова, дії щодо його інтегрування в економіку, соціальне та політичне життя Росії, як і розширення виходу країни в акваторію Чорного моря, і до родовищ в ньому включно, продовжують вести до порушення геостратегічного і військового балансу в Чорноморському регіоні".

Як проблеми відзначаються і погіршення відносин між Росією і НАТО, Росією та ЄС, що загрожує створеній європейській архітектурі безпеки.

"Невиконання і вибіркове застосування Росією фундаментальних міжнародних договорів у сфері контролю та конвенційного озброєння, порушення територіальної цілісності незалежних держав, інформаційні війни і використання гібридних стратегій підривають довіру і значно ускладнюють діалог і знаходження політичних рішень, пов'язаних з безпекою Європи", - йдеться в документі.

Також там стверджується, що криза у відносинах допомагає інтенсивним дослідам Росії з відновлення і розширення сфер впливу, що відбувається навіть за допомогою "дій у військовій, економічній і культурній сферах, представлених в деяких випадках як рівноправне і взаємовигідне співробітництво і навіть допомога із захисту національної ідентичності та суверенітету".

Нагадаємо, в березні проєвропейська партія "ГЕРБ", лідером якої є Бойко Борисов, виграла парламентські вибори в Болгарії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram