ГоловнаПолітика

Адвокат розповів подробиці затримання в Білорусі українця Павла Гриба

Якісь люди в цивільному посадили його в мікроавтобус і відвезли в Росію.

Адвокат розповів подробиці затримання в Білорусі українця Павла Гриба
Павел Гриб
Фото: bbc.com

19-річного українця Павла Гриба ввечері 24 серпня в білоруському місті Гомелі викрали люди в цивільному, вдягнули наручники і передали іншим, які привезли його до відділку поліції в Росії.

Про це адвокат Андрій Сабінін розповів Громадському.

Адвокат сказав, що не знає офіційної позиції ФСБ у цій справі, оскільки вони її "ніколи не транслюють".

За словами його підзахисного, 24 серпня він ішов на автовокзал міста Гомеля о 17-18 годині вечора. Це було після зустрічі з Тетяною, заради якої він вирушив до Білорусі. За словами адвоката, Павло мав заздалегідь куплений квиток, і він збирався виїхати назад в Україну.

"Грошей у нього не було, він нікуди б далі не поїхав. Зі собою мав посвідчення, що він - інвалід дитинства, паспорт. На одній з центральних вулиць, я не знаю, яким є Гомель, десь у районі автовокзалу і проспекту Правди, до нього підійшли якісь люди в цивільному, посадили його в мікроавтобус і повезли. Зрозуміло, свобода його була обмежена у вигляді фіксації рук, кудись вони їхали і вже в сутінках у якомусь лісі передали його іншим людям", - розповів адвокат.

Ці люди привезли Павла в якусь будівлю. Скільки він там був, Гриб точно сказати не може, оскільки його тримали в приміщенні без вікон. Імовірно, день чи два.

"Важко орієнтуватися за часом доби, якщо немає годинника і сонячного світла. Після цього, знову ж таки, за його словами, прибула слідча бригада, оформила його затримання відповідно до російського кримінально-процесуального кодексу. І коли його привезли у відділення поліції, він дізнався, що це Смоленська область. Він побачив вивіску на дільниці поліції. По-моєму, це місто Рябцево. Там його дактилоскопіювали", - сказав адвокат.

Після цього, за словами Сабініна, бригада виїхала з Павлом у Краснодар. Затримання, наголошує він, проводилося відповідно до закону, оскільки був запрошений адвокат за призначенням з населеного пункту, в якому брали відбитки пальців і фотографували затриманого.

Напередодні адвокат Андрій Сабінін зустрівся в краснодарському СІЗО зі зниклим у Білорусі Павлом Грибом.

Раніше повідомляли, що українських консулів у РФ двічі за тиждень не пустили до викраденого 19-річного українця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram