ГоловнаПолітика

Керівництво та працівники виконавчих служб по всій країні пройшли перевірку на поліграфі

Ще в кількох областях перевірка пройде найближчим часом.

Керівництво та працівники виконавчих служб по всій країні пройшли перевірку на поліграфі
Фото: Politeka

Керівники та працівники виконавчих служб по всій країні пройшли перевірку на поліграфі, щоб довести свою непричетність до будь-яких корупційних схем.

Про це заявив на брифінгу міністр юстиції Павло Петренко, пише "Українська правда".

За його словами, більшість керівників перевірку вже завершили, ще в декількох областях перевірка пройде найближчим часом.

Петренко зазначив, що однією з причин перевірити державних виконавців на "детекторі брехні" стало розслідування журналістів "Наші гроші", які виявили, що перед тим, як отримати багатомільйонні премії, співробітники виконавчої служби одночасно писали довіреності на доступ до своїх зарплатних рахунків на ім'я маловідомої їм особи.

Тільки після цього держвиконавці отримували свої премії. За спробу "уникнути ділення грошей", позбавляли роботи. Один з виконавців звільнився наступного дня, після отримання винагороди.

"У нас працюють тисячі співробітників і це їхнє право вирішувати чи піти працювати, а також кому надавати право на користування своїм майном. Але все ж ми провели перевірку на поліграфі серед керівників виконавчих служб щодо цього питання. Її результати будуть оголошені найближчим часом. Але можу сказати, що ніяких скарг, про те, що хтось з керівників чи інших посадових осіб вимагав надати їм "відкат" за призначення премії, до нас не надходило", - сказав Петренко.

Він також додав, що в Україні працюють 5700 держвиконавців і всі вони отримують премії, якщо виконали відповідне рішення суду щодо стягнення боргу з боржника.

Нагадаємо, норма про те, що держвиконавці мають право на отримання 2% винагороди від суми стягнутого ними боргу, запрацювала в жовтні 2016 року. В проекті постанови Кабміну, що регулює розмір винагороди держвиконавцям, спочатку містилися граничні обмеження суми, проте вони зникли з тексту напередодні ухвалення урядом. Наприкінці серпня 2017 року, після того як стало відомо про багатомільйонні винагороди держвиконавців, Кабмін таки встановив верхню межу "премій" у розмірі 200 прожиткових мінімумів (308 тис. грн) в одні руки за одне стягнення. Однак у випадку, якщо для виконання одного стягнення залучено декілька державних виконавців, кожен з них може отримати 308 тис. грн, а на всіх за раз можна розподілити ті ж 2% від суми стягнення.

Наприкінці серпня в мережі з'явилася виписка з нагородами державних виконавців. Згідно з документом, вісім чиновників у травні-червні 2017 року отримали премії у розмірі від 1 до 7 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram