ГоловнаПолітика

СБУ повідомила подробиці про виявлену в Харкові агентуру російської розвідки

У її ватажка знайшли інформацію з обмеженим доступом.

СБУ повідомила подробиці про виявлену в Харкові агентуру російської розвідки
Фото: СБУ

Служба безпеки України у вівторок повідомила подробиці про агентуру російської розвідки, яку було виявлено в Харківській області.

На початку вересня голова СБУ Василь Грицак в ефірі одного з телеканалів розповів, що 17 серпня в Харкові затримали 18 осіб, які проводили диверсійно-розвідувальну діяльність в інтересах Росії. Сімом із них повідомили про підозру. За його словами, куратор резидентури належить до російської розвідки і перебуває на території РФ у Бєлгороді.

Прес-служба СБУ повідомила, що організатором групи був житель Харківської області, який неодноразово виїжджав до Росії для отримання завдань. Він створив агентурну мережу, яка включала як бойову групу, так і інформаторів.

Організатора затримали після одержання ним таємних даних про військові розробки України в рамках держоборонзамовлення. У нього вдома вилучили комп'ютерну техніку та мобільні телефони, надані куратором. Також були знайдені 14 носіїв інформації, на яких були дані під грифом "Обмеження доступу", адреси електронних скриньок з паролями, а також паролі кодування даних для зв'язку з розвідкою РФ.

Також були проведені обшуки за місцями проживання інших учасників агентурної мережі, встановлених контррозвідкою, під час яких задокументовано докази роботи на спецслужби РФ. У одного з членів групи знайшли координати тайника зі зброєю і боєприпасами для здійснення диверсій. Там було два гранатомети РПГ-22, чотири гранати Ф-1 і РГД-2 з запалами і тротилова шашка.

Організатору групи і шістьом її учасникам оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram