ГоловнаПолітика

Держвиконавців з мільйонними винагородами змушували ділитися

Довіреність на доступ до зарплатного рахунку видавали на сторонню особу.

Держвиконавців з мільйонними винагородами змушували ділитися
Фото: bihus.info

Перед тим, як отримати багатомільйонні винагороди, працівники виконавчої служби синхронно писали довіреність на доступ до їхнього зарплатного рахунку на ім'я якогось Миколи Лисенка, йдеться в сюжеті програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Як дізналися журналісти, 9 грудня 2016 року, в день подачі заяви на отримання винагороди щонайменше два державних виконавці одночасно видали довіреність з правом зняття частини коштів з їхніх рахунків чоловікові на ім'я Микола Лисенко.

Держвиконавці Андрій Назаровець і Максим Борейко видали довіреність в один день, одній і тій самій особі, на однаковий, тримісячний термін, і завірили її в одного й того ж нотаріуса.

Андрій Назаровець просив і отримав на рахунок 14 млн грн винагороди за стягнення ним 710 млн боргу з "Укрзалізниці" в інтересах ПУМБу та ТАСкомбанку. Виконавець запевнив журналістів, що винагороду отримав у повному обсязі. Пояснювати факт написання довіреності на ім'я Лисенка Назаровець спочатку відмовився, потім повідомив, що прагнув швидше зняти кошти, щоб вони не згоріли в банку (рахунки обслуговує Райффайзен Банк Аваль). Ким йому доводиться Лисенко, держвиконавець Назаровець пояснювати відмовився.

Максим Борейко претендував на винагороду менш ніж мільйон. Довіреність він видав в один день з Назаровцем, однак через тиждень, 15 грудня, майже одночасно з фактичним отриманням своєї винагороди, Максим Борейко через іншого нотаріуса анулював довіреність на ім'я Миколи Лисенка.

Незабаром Борейка звільнили з Мін'юсту. На це вказує його декларація перед звільненням, розміщена в державному реєстрі декларацій, і резюме на сайті з пошуку роботи. Це свідчить про те, що Борейко відмовився ділитися своєю винагородою, йдеться в сюжеті.

Спочатку по телефону Борейко погодився зустрітися з журналістами програми і поговорити про виплату винагороди та довіреність, але незабаром перестав брати трубку. Він встиг повідомити тільки, що про Миколу Лисенка, якому видав довіреність, фактично нічого не знав.

Нагадаємо, норма про те, що держвиконавці мають право на отримання 2% винагороди від суми стягнутого ними боргу, почала діяти в жовтні 2016 року. У проекті постанови Кабміну, що регулює розмір винагороди держвиконавців, спочатку містилися граничні обмеження суми, однак вони зникли з тексту напередодні прийняття урядом. Наприкінці серпня 2017 року, після того, як стало відомо про багатомільйонні винагороди держвиконавців, Кабмін таки встановив верхню межу "премій" у розмірі 200 прожиткових мінімумів (308 тис. грн) в одні руки за одне стягнення. Однак якщо для виконання одного стягнення залучені кілька державних виконавців, кожен із них може отримати по 308 тис. грн, а на всіх за раз можна розподілити ті ж 2% від суми стягнення.

Наприкінці серпня в мережі з'явилася виписка з винагородами державних виконавців. Згідно з документом, вісім чиновників у травні-червні 2017 року отримали премії в розмірі від 1 до 7 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram