ГоловнаПолітика

Угорщина звернулася в ОБСЄ, ООН і ЄС через український закон "Про освіту"

Угорські депутати мають намір просити Порошенка не підписувати закон про освіту.

Угорщина звернулася в ОБСЄ, ООН і ЄС через український закон "Про освіту"
Фото: egyuttpart.hu

Угорщина звернулася зі скаргою до генерального секретаря ОБСЄ, уповноваженої організації у справах нацменшин і голови ОБСЄ, а також до верховного комісара ООН з прав людини і комісара ЄС з питань розширення та європейської політики добросусідства.

Угорський уряд звертає увагу міжнародних організацій на прийняття Верховною Радою нового закону про освіту, який, на думку Будапешта, буде утискати права угорської меншини в Україні, передає Радіо Свобода.

Як заявив міністр МЗС Угорщини Петер Сіярто на прес-конференції в Будапешті, його країна також просить вжити невідкладних заходів, щоб цей закон не набув чинності.

Минулої неділі стало відомо, що МЗС Угорщини викликало посла України Любов Непоп через закон "Про освіту". Втім, пояснення української дипломатки, як і попередні заяви міністра закордонних справ України Павла Клімкіна про те, що угорці за національністю, які живуть в Україні, як і представники інших нацменшин, повинні володіти українською державною мовою, не задовольнили угорську сторону.

"Ці пояснення я вважаю цинічними і неправдивими, які не підтверджують правомірність ситуації", - заявив Петер Сіярто.

Хоча угорські дипломати, згідно із заявами керівництва, надалі не будуть підтримувати важливі для України рішення й ініціативи на міжнародному рівні, однак Угорщина усвідомлює, що відбувається на українській території. Для збереження територіальної цілісності України і з огляду на необхідність продовження економічних санкцій проти Росії Київ може розраховувати на голосування Угорщини за продовження санкцій, додав Сіярто.

Також у понеділок прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийняв голову Товариства угорської культури на Закарпатті і депутата Верховної Ради України Василя Брензовича. На цій зустрічі йшлося про можливі негативні наслідки набуття чинності українського закону про освіту для угорської меншини в Україні.

Тим часом міжфракційна група депутатів від проурядових і опозиційних угорських партій оприлюднила намір письмово звернутися до президента України Петра Порошенка із закликом не підписувати закон про освіту.

Як повідомляли, офіційна влада Угорщини, Румунії та Молдови висловила заклопотаність новим українським законом про освіту, а Польща закликала Україну до консультацій щодо його застосування у школах.

Нова редакція закону "Про освіту" передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram