ГоловнаПолітика

Саакашвілі оголосив, що їде в "Краковець", але поїхав у "Шегині". Україна закрила кордон (оновлено)

Політик передумав їхати поїздом.

Саакашвілі оголосив, що їде в "Краковець", але поїхав у "Шегині". Україна закрила кордон (оновлено)

Колишній президент Грузії, глава партії "Рух нових сил" Михайло Саакашвілі в Перемишлі заявив, що вирішив їхати автобусом на пункт пропуску "Краковець", де збирається перетнути кордон.

"Єдине, що нам залишається - в будь-якому випадку я повинен сьогодні вступити в контакт з українськими прикордонниками. Я не можу вступити в контакт з українськими прикордонниками саме на польській території, на цьому вокзалі. Вони дуже сподіваються, що я не доїду до України, що ми будемо сидіти за польським кордоном і у них не буде проблем. Ми проконсультувалися зараз... ми пропонуємо [журналістам] разом їхати на автобусі ще раз до "Краковця". Тому що українська влада поводить себе як сцикуни", - сказав він.

Оновлення. "Українська правда" пише, що автобус із Саакашвілі поїхав у напрямку пункту пропуску "Шегині"(Мостиський район Львівської області).

Станом на 18:00 транспортний засіб заїхав на пункт пропуску з польського боку. 

Оновлення 18:50. Близько 18:45 до людей, що очікують пропуск з боку Польщі, вийшли польські прикордонники й повідомили, що пункт пропуску працювати не буде, оскільки Україна закрила кордон. 

Фото: Маркіян Лубківський

Оновлення 19:03. Депутат Верховної Ради Мустафа Найєм, який супроводжує Саакашвілі, підтвердив інформацію про перекриття руху на ділянці "Медика-Шегині".

"Автобус із Михайлом Саакашвілі заїхав на прикордонну територію, після чого опинився відрізаним від усієї колони журналістів і депутатів. (Чия це була геніальна ідея - пустити саме цей автобус уперед - зараз з'ясовуємо). За словами польського прикордонника, українська сторона зажадала цілком припинити проїзд транспорту з польської сторони до вирішення ситуації. Тобто, до перевірки першого автобуса", - написав він у фейсбуці.

Тим часом з української сторони зібрався мітинг на підтримку Саакашвілі. Люди періодично кричать "Ганьба" і співають гімн України.

На в'їзд до Польщі утворилася черга з понад сотні транспортних засобів. Кореспондент LB.ua повідомляє, що тут перебувають представники формування "Донбас" Семена Семенченка. У бік кордону поїхали спецназівці.  

Нагадаємо, позбавлений українського громадянства Михайло Саакашвілі сів на поїзд "Перемишль - Київ", який мав відправитися о 14:07. Разом із Саакашвілі в поїзд сіли Юлія Тимошенко, Валентин Наливайченко, Мустафа Найєм, Віктор Чумак та інші політики.

Поїзд і досі стоїть у Перемишлі. Прихильники Саакашвілі стверджують, що "Укрзалізниці" дали вказівку не відправляти у рейс поїзд, поки Саакашвілі не зійде.

Через гучномовець в поїзді оголошують, що поїзд не може рушити, поки в ньому перебуває особа, яка не має права в'їзду на територію України. Стверджується, що розпорядження віддала Національна поліція.

Національна поліція України стверджує, що не давала вказівок затримувати відправлення поїзда Інтерсіті сполученням Перемишль - Київ. На сайті Нацполіції наголошується, що це питання не перебуває в межах її компетенції.

Пізніше в "Укрзалізниці" визнали, що зупинили поїзд через Саакашвілі, оскільки він не має законних підстав для в'їзду в Україну. По пасажирів поїзда відправили автобуси. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram