ГоловнаПолітика

НАБУ розслідує 72 справи щодо електронних декларацій

"Процес електронного декларування може перерости в процес амністії". 

НАБУ розслідує 72 справи щодо електронних декларацій
Фото: LB.ua

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують 72 кримінальні провадження за результатами аналізу електронних декларацій, повідомив у інтерв'ю ZN.ua директор Бюро Артем Ситник.

Станом на кінець серпня ми розслідуємо 72 провадження за результатами аналізу електронних декларацій. Йдеться як про незаконне збагачення (ст. 368-2 Кримінального кодексу), так і про внесення явно недостовірних даних у декларації (ст. 366-1 Кримінального кодексу). На сьогодні про підозру повідомлено двом людям", - сказав він.

За словами Ситника, деякі справи підійшли до стадії оголошення підозри, у деяких справах підозри вже оголошено, а деякі обговорюються з прокуратурою. Розгляд деяких справ, при цьому, затягується в суді.

"Наприклад, справу Кулика в жовтні 2016 було скеровано до суду. Мало не рік, як вона там. Жодного прогресу: постійні перенесення, зриви засідань. На жаль, ми бачимо саботаж з боку захисту, що використовує можливості законодавства для затягування. І це люди, які заявляли, що за п'ять хвилин доведуть свою невинуватість у суді", - зазначив він.

На думку директора НАБУ, найбільший негатив у процесі розгляду справ за деклараціями - відсутність практики й затягування в суді. "Це несе величезні ризики для всього процесу декларування. Оскільки брак вироків за цією категорією справ призводить до того, що процес електронного декларування може перерости в процес амністії", - підсумував він.

Нагадаємо, що з 2019-2020 року в Україні можуть запровадити загальне декларування.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram