ГоловнаПолітика

Загиблий чеченець, можливо, причетний до вбивства Шаміля Басаєва, - Геращенко

Стамбульська прокуратура вимагала для Махаурі довічного терміну за вбивство п'ятьох чеченців.

Загиблий чеченець, можливо, причетний до вбивства Шаміля Басаєва, - Геращенко
Тимур Махаури
Фото: скриншот

Громадянин Грузії, боєць добровольчого батальйону Тимур Махаурі, що загинув у результаті вибуху автомобіля в центрі Києва, можливо, причетний до вбивства чеченського польового командира Шаміля Басаєва.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ, нардеп Антон Геращенко.

"Три роки тому Тимура затримала турецька влада за підозрою у вбивстві відразу п'яти чеченців, які переховувалися в цій країні від російського правосуддя. Турецька влада і преса тоді звинувачували його в роботі на Кремль, а турецькі медіа з посиланням на прокурора Ахмета Демірхюйюка повідомляли, що Махаурі найбезпосереднішим чином причетний до ліквідації самого Шаміля Басаєва. "Цей в'язень (Махаурі) підготував вантажівку, при вибуху якої в липні 2006 року загинув Басаєв. Хоча, звучать і припущення, що Махаурі міг не знати, що вантажівку зі зброєю, яку він відправив Басаєву, чекісти начинили вибухівкою", - писали ЗМІ", - повідомив Геращенко в фейсбуці.

За словами Геращенка, Стамбульська прокуратура тоді зажадала для Махаурі довічного терміну за вбивство п'ятьох чеченців. Двоє з них, Рустам Альтеміров і Заурбек Амрієв, розшукувалися СКР за підозрою в причетності до теракту в аеропорту Домодєдово, а третій - Алі Осаєв - був повпредом Доки Умарова в Туреччині.

Махаурі свою провину заперечував і навіть прийшов на похорон своєї жертви і висловлював співчуття родичам, стверджуючи, що він і сам родич убитого.

Як повідомлялося, в січні 2017 року Тимура Махаурі затримували в центрі Києва. Після звільнення Махаурі перебрався в Україну, де його затримали за носіння зброї. 28 лютого 2017 року Печерський суд затвердив угоду про визнання провини з прокурором, згідно з якою Махаурі карався 5 роками в'язниці з відстрочкою виконання покарання на 3 роки і зобов'язанням відзначатися в органах до закінчення випробувального терміну. Пістолети, в тому числі і з позолоченим курком, за рішенням суду, були знищені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram