ГоловнаПолітика

Трамп-молодший дав свідчення Сенату про контакти з Росією

Син президента "збирав інформацію про придатність Клінтон до посади".

Трамп-молодший дав свідчення Сенату про контакти з Росією
Дональд Трамп-младший
Фото: EPA/UPG

Старший син президента США Дональд Трамп-молодший упродовж п'яти годин у четвер розповідав співробітникам юридичного комітету Сенату США про свою зустріч із російським адвокатом Наталією Весельницькою минулого року, на якій, як стверджують, обговорювали питання про "компромат" на Гілларі Клінтон - суперницю його батька на президентських виборах.

У вступному слові Трампа-молодшого перед співробітниками комітету, які проводили з ним співбесіду в закритому від преси режимі, основна увага була приділена зустрічі з Весельницькою, факт якої зацікавив сенатський комітет, що розслідує можливе російське втручання у вибори президента США. При цьому Трамп-молодший заявив, що ні він, ні хто-небудь, кого він знає, не вступали в змову з жодним іноземним урядом, пише "Радіо Свобода".

Син президента пояснив зустріч із російським адвокатом тим, що під час передвиборної кампанії збирав будь-яку доступну інформацію про "характер, кваліфікацію або придатність до посади президента" Гілларі Клінтон.

На співбесіді були присутні і деякі сенатори. Один із них, сенатор-демократ Річард Блюменталь, заявив телеканалу CNN, що своїми відповідями Трамп-молодший лише породив нову низку запитань. За словами іншого сенатора-демократа Даян Файнстайн, Трампа-молодшого швидше за все запросять для надання свідчень ще раз, проте в цьому випадку він буде виступати вже на відкритих слуханнях. Якщо ж він відмовиться з'явитися, то на його ім'я буде надіслано повістку з вимогою знову виступити на слуханнях у Сенаті США.

Зустріч, про яку свідчив син Трампа, відбулася в червні 2016 року в Trump Tower. Трамп-молодший організував цю зустріч у розпал передвиборної кампанії. Разом із чоловіком своєї сестри Джаредом Кушнером, який у нині займає в Білому домі посаду радника президента, і тодішнім менеджером передвиборного штабу Трампа Полом Манафортом він зустрівся з Наталією Весельницькою, яку характеризують як юриста, пов'язаного з російськими держструктурами. Це сталося після того, як людина, яка виступала як посередник, повідомив Трампа-молодшого, що Весельницька має інформацію, здатну "скомпрометувати Гілларі", - в рамках підтримки, яку Росія і її уряд надавали Трампу під час виборів.

І Кушнер, і Трамп-молодший згодом заявили, що російський адвокат не мала інформації, здатної зашкодити Клінтон, і що розмова швидко перетворилася на дискусію з приводу програми усиновлення російських дітей, яку Москва скасувала в помсту за прийняття в США закону, спрямованого проти тих, хто порушує права людини в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram