ГоловнаПолітика

Порошенко відкинув повернення ОРДЛО і Криму військовим шляхом

Україна не зробить з Донецьком те, що Росія зробила з Грозним.

Порошенко відкинув повернення ОРДЛО і Криму військовим шляхом
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна не повертатиме окремі райони Донецької і Луганської областей і Криму військовим шляхом.

Про це він сказав, виступаючи зі щорічним посланням до парламенту про внутрішнє і зовнішнє становище України.

"Ворог зміцнився на урбанізованій території, в мегаполісах із численним міським населенням. Там живуть громадяни України. Ми не можемо і не будемо знищувати своїх громадян так холоднокровно, як російське керівництво зробило в Чечні. Інших випадків такої жорстокої пацифікації я навіть і пригадати не можу", - сказав він.

Крім того, він зазначив, що Україні протистоять не тільки бойовики в Донецьку та Луганську, а вся російська військова машина. "Її армія - друга-третя в світі за потужністю. Військовий бюджет Росії в 16 разів більший, армія - в 5 разів більша за нашу", - сказав Порошенко.

"По-третє, повернення конфлікту в гарячу фазу поставить хрест на всіх реформах і на відновленні рівня життя українців у той час, коли суспільство втомилося від війни".

"Що стосується Криму. Чи можемо ми відбити Крим у Росії силою? Реалістично - ні. Чи піде вона звідти сама? На жаль, ні. Але ми можемо створити умови, коли Крим стане для Москви непідйомним тягарем. Так злодій іноді викидає крадене, коли воно починає обпікати. Ми повинні зробити такі умови, щоб Крим почав пекти", - сказав він.

За словами Порошенка, зробити це треба тільки за допомогою правових методів - санкціями і міжнародними судами. Президент зазначив, що перші слухання в Міжнародному суді ООН продемонстрували, що подібні справи є важкими і комплексними. "Але ми на правильному шляху. Суд уже наказав Росії припинити порушення прав людини в Криму і політику расової дискримінації на півострові", - зазначив голова держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram