ГоловнаПолітика

Порошенко пообіцяв "не вичавлювати" з Ради земельну реформу

Президент закликав депутатів прийняти закони, які знімуть фобії суспільства з цього приводу.

Порошенко пообіцяв "не вичавлювати" з Ради земельну реформу
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко пообіцяв "не вичавлювати" з Верховної Ради земельну реформу, але хоча б підготувати необхідні закони для безпечного запуску ринку сільськогосподарських земель.

Про це він заявив, виступаючи зі щорічним посланням до парламенту про внутрішнє і зовнішнє становище України.

"В Естонії в приватні руки віддали все: порт, телекомунікації, авіацію і навіть залізницю. У Польщі з 8,5 тис. державних підприємств у руках держави залишилося 41. До речі, і землю у них не скупили іноземці, незважаючи на те, що жителі цих країн можуть легко купувати або продавати сільськогосподарські землі. Українці зараз цього права позбавлені. І мільйони громадян формально володіють землею, але за них вирішили, що вони не здатні нею розпоряджатися і впровадили неконституційний мораторій. Чому ми тоді дозволяємо людям продавати квартири? Теж хтось може все скупити", - заявив Порошенко.

"Як державний діяч при прийнятті рішень я повинен враховувати громадську думку. І зараз вона, на жаль, сформульована популістами. Я не збираюся вичавлювати з Верховної Ради земельну реформу, не буду цього робити. Але прошу прийняти хоча б в розумі, в серці, політичне рішення на її користь, прийняти закони, які знімуть фобії суспільства з цього приводу, і серед народних депутатів, які врахують усі застереження, встановлять усі запобіжники, встановлять мінімальну ціну, зроблять прозору позицію в реєстрі, але при цьому дадуть свободу українському селянинові", - сказав президент.

Нагадаємо, в жовтні минулого року Верховна Рада продовжила мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram