ГоловнаПолітика

Лавринович здивований звинуваченнями в конституційному перевороті

Колишній міністр вважає, що лише виконував функціональні обов'язки.

Лавринович здивований звинуваченнями в конституційному перевороті
Фото: Макс Левин

Колишній міністр юстиції Олександр Лавринович здивований звинуваченнями в конституційному перевороті.

Про це він сказав в ефірі 112 каналу.

"Які можуть бути питання про порушення чогось, якщо було суто виконання функціональних обов'язків, які ніяк не стосуються суті питання. Тому що зміни до Конституції приймаються у Верховній Раді, а процедура їх ухвалення описана в 13-му розділі Конституції. Порушення цієї процедури - достатня підстава для розгляду Конституційним Судом рішення щодо конституційності цих змін. Тобто це розглядають такі органи, як Верховна Рада, Президент, який підписує зміни, і Конституційний Суд. Міністерство юстиції в цьому випадку публікує інформацію про всі рішення Конституційного Суду, це обов'язок", - заявив Лавринович.

На думку колишнього міністра, нинішня справа пов'язана з тим, що владі України потрібен "якийсь кримінал на Януковича".

Нагадаємо, Департамент спеціальних розслідувань ГПУ розслідує справу Конституційного перевороту 2010 року, який призвів до захоплення державної влади шляхом розширення неконституційним способом повноважень Президента України за рахунок звуження ролі і повноважень парламенту й уряду.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили про підозру за ч. 1 ст. 109 КК України екс-президенту В. Януковичу й екс-міністру юстиції Лавриновичу в здійсненні спільно з іншими особами захоплення державної влади, в тому числі шляхом вжиття заходів незаконної, без рішення єдиного органу законодавчої влади в Україні - Верховної Ради України, зміни чинної Конституції України шляхом внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року і його офіційного оприлюднення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram