ГоловнаПолітика

Януковичу висунули звинувачення в конституційному перевороті

Обвинуваченим у справі також став Олександр Лавринович. 

Януковичу висунули звинувачення в конституційному перевороті
Фото: focus.ua

Генпрокуратура повідомила екс-президенту Віктору Януковичу й екс-міністру юстиції Олександру Лавриновичу про підозру в захопленні державної влади. Справа стосується  зміни Конституції у 2010 році.  

"Департаментом спеціальних розслідувань ГПУ розслідується справа Конституційного перевороту 2010 року, який призвів до захоплення державної влади шляхом розширення неконституційним способом повноважень Президента України за рахунок звуження ролі й повноважень Парламенту та Уряду. На підставі зібраних доказів повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 109 КК Україна екс-президенту В.Януковичу та екс-міністру юстиції О.Лавриновичу в здійсненні спільно з іншими особами захоплення державної влади, зокрема шляхом вжиття заходів щодо незаконної, без рішення єдиного органу законодавчої влади в Україні - Верховної Ради України, зміни чинної Конституції України у спосіб внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року та його офіційного опублікування", - написав у фейсбуці генпрокурор Юрій Луценко.

Нагадаємо, справу проти Януковича про захоплення влади неконституційним способом через зміну Конституції у 2010 році Генпрокуратура почала розслідувати в березні 2014 року. Серед фігурантів справи були судді Конституційного суду, які ухвалювали рішення, проте в травні цього року стало відомо, що ГПУ не змогла зібрати доказів для їх переслідування

8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Конституції України", який передбачав перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління. Восени 2010 року Конституційний Суд визнав цей закон нелегітимним і повернув у дію Конституцію 1996 року.

Після повалення Януковича Рада відновила дію Конституції в редакції 2004 року.

Януковичу також висунуто звинувачення в тому, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він скоїв держзраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень. Справа зараз слухається в суді.

За іншими справами проти Януковича, які стосуються вбивств на Майдані й розкрадання державних коштів, звинувачень екс-президенту поки що не висунуто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram