ГоловнаПолітика

Україна отримала від Грузії запит про екстрадицію Саакашвілі

Він проходить обвинуваченим у чотирьох кримінальних провадженнях.

Україна отримала від Грузії запит про екстрадицію Саакашвілі
Фото: EPA/UPG

Україна отримала запит від Головної прокуратури Грузії запит про розшук, взяття під варту і екстрадицію Михайла Саакашвілі.

Про це повідомив заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов на брифінгу у вівторок.

За даними Головної прокуратури Грузії, Михайло Саакашвілі виступає як обвинувачений у чотирьох кримінальних провадженнях, порушених за такими статтями Кримінального кодексу Грузії:

  • ст. 182 - привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном
  • ст. 333 і ст. 117 - зловживання службовими повноваженнями, вчинене шляхом насильства або із застосуванням зброї
  • ст. 332 - зловживання службовим становищем посадовою особою

"Постановою судді колегії у кримінальних справах Тбіліського міського суду від 2 серпня 2014 року стосовно Михайла Саакашвілі було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Постановою старшого прокурора Головної прокуратури Грузії від 4 серпня 2014 року в зв'язку з ухиленням від явки до слідчого органу і невстановленням місця перебування Михайла Саакашвілі його було оголошено в розшук", - розповів Пєтухов.

Він повідомив, що в запиті Головної прокуратури Грузії містяться гарантії, що він не має політичного забарвлення і що Саакашвілі не буде притягнутий до відповідальності за злочини, які не передбачені запитом, і що його не видадуть третій державі без згоди України.

Мін'юст вирішив передати запит до Генеральної прокуратури для проведення екстрадиційної перевірки.

Нагадаємо, 26 липня стало відомо, що президент Петро Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі. Колишній губернатор Одеської області в той момент перебував у США. Відтоді він перебуває за кордоном, але має намір повернутися в Україну 10 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram