ГоловнаПолітика

РНБО розгляне законопроект про реінтеграцію Донбасу після рішення про формат миротворчої місії

"Як тільки визначимося з питанням про миротворчу місію, РНБО розглядатиме документ".

РНБО розгляне законопроект про реінтеграцію Донбасу після рішення про формат миротворчої місії
Фото: president.gov.ua

Законопроект про відновлення суверенітету на Донбасі готовий на 99% і буде винесений на засідання Ради національної безпеки і оборони, коли узгодять один із трьох варіантів введення миротворчої місії на Донбас.

Про це журналістам заявила представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко.

"Як я вже говорила, цей законопроект готовий на 99%, єдиний момент, який зараз проговорюють, це включення в нього миротворчої місії, про що Президент буде говорити в своєму виступі на Генеральній асамблеї ООН у другій половині вересня... Я думаю, як тільки ми визначимося з питанням про миротворчу місію, РНБО розглядатиме документ", - сказала вона.

Вона нагадала, що Україна готова до трьох варіантів введення миротворців: у вигляді поліцейської місії ОБСЄ, місії ООН і європейської поліцейської місії. Місія повинна перебувати на всій окупованій території Донецької та Луганської областей, у так званій "сірій зоні" і на українсько-російському кордоні.

За її словами, остаточний документ буде внесено до парламенту до початку жовтня.

"Я думаю, що після додаткових консультацій із нашими партнерами за "нормандським форматом" такий пункт буде включено в договір, і його буде подано на розгляд Верховної Ради, де пройде додаткове обговорення", - додала вона.

Нагадаємо, 13 червня секретар РНБО Олександр Турчинов в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна" заявив, що потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ. Він розповів, що відповідний законопроект знаходиться в розробці, після чого буде представлений президенту і внесений до Верховної Ради.

Коментуючи заяву Турчинова, президент Петро Порошенко повідомив, що законопроект торкатиметься реінтеграції Донбасу і передбачатиме низку заходів для повернення окупованих територій. Зокрема, документ повинен визначити їх правовий статус.

Планували, що законопроект розглянуть на засіданні РНБО 10 липня, але це питання відклали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram