ГоловнаПолітика

Росія повторно передала слідству у справі МН17 дані радарів

У Москві впевнені, що ця інформація спростовує один з ключових висновків слідства.

Росія повторно передала слідству у справі МН17 дані радарів
Фото: om.nl

Росія повторно передала міжнародній слідчій групі в Нідерландах радіолокаційні дані про повітряну ситуацію в момент катастрофи рейсу MH17.

Про це у четвер, 24 серпня, повідомила прокуратура Нідерландів.

Відомості передали у відповідь на запит прокуратури Нідерландів. Найближчим часом отриману інформацію розшифрують і докладно вивчать. Дані про радіолокаційний контроль, які Росія надала 2016 року, були непридатними для аналізу. Їхній формат не відповідав установленим міжнародним стандартам і нормам, пояснили в прокуратурі Нідерландів.

Генеральна прокуратура Росії 25 серпня повідомила, що в жовтні 2016 року передала первинну необроблену інформацію, тоді як Нідерланди попросили конвертувати у формат ASTERIX. "Російська сторона повторно відправила дані, переформатувавши їх так, як просила голландська сторона - в ASTERIX, і додавши докладні інструкції для роботи з ними", - йдеться в заяві.

На думку РФ, їхні дані спростовують твердження офіційного слідства про місце запуску ракети. "Згідно з розшифровкою даних радара, запуск ракети, яка збила малайзійський "Боїнг", який прямував рейсом МН 17, не міг здійснюватися з району населеного пункту Первомайське, як це було заявлено представниками Спільної слідчої групи 28 вересня 2016 р. За оцінками російських фахівців, якби засіб ураження рухався по траєкторії відповідно до версії «Пуск на зустрічному курсі», то Усть-Донецький локатор «Утьос-Т» зафіксував би позначки відбитих сигналів від цього об'єкта", - йдеться в заяві ДП РФ.

Нагадаємо, 28 вересня 2016 року в Нідерландах Спільна слідча група, до якої входять Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна, оголосила, що літак "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17 збили 17 липня 2014 року із ЗРК "Бук", привезеного з території Росії. Розслідування також встановило, що літак збили саме ракетою типу 9М38, яка є на озброєнні модифікації російського ЗРК "Бук".

Слідство прийшло до висновку, що запуск відбувся з поля біля селища Первомайське.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram