ГоловнаПолітика

Волкер: Мінський процес не вирішує конфлікту на Донбасі

Для припинення бойових дій необхідно вивести з Донбасу російські війська. 

Волкер: Мінський процес не вирішує конфлікту на Донбасі
Курт Волкер
Фото: facebook.com/ato.news

Спецпосланець США Курт Волкер сумнівається, що Мінські угоди можуть припинити військові дії в Україні.

Про це він сказав у ефірі телеканалу "Дождь", розповідаючи про свою зустріч з помічником президента Росії Владиславом Сурковим.

"Ми дійшли єдиної думки, що тут велику вагу має значення безпеки, а також політичний аспект. Натепер Мінський процес не вирішує цієї проблеми. Безумовно, він потрібний, і ми зможемо цим скористатися. Але нині ми маємо підвищити рівень безпеки і гарантувати Україні такі умови, щоб вона могла захистити свою територію. Зараз вона не може цього зробити», - сказав він. 

 

"Потрібно чітко розуміти, що на Донбасі є російські війська. У Донецькій і Луганській областях є військова техніка та обладнання. Проблема в тому, що присутність там військової техніки створює конфлікт. Згідно з офіційними доповідями ОБСЄ більшість порушень режиму припинення вогню йде саме від російської сторони. Не всі, але більшість. Інтерес Росії дестабілізує обстановку. Нам необхідно створити умови для реального припинення вогню", - заявив Волкер.

На його думку, для припинення бойових дій треба вивести з Донбасу російські війська.

Також Волкер заявив, що, на його думку, рішення вторгнутися в Україну було помилкою Кремля, оскільки сьогодні Україна - більш прозахідна країна, ніж була на початку 2014 року.

"Якби я перебував у Москві й вибудовував політичний курс Росії, я б прагнув до того, щоб Україна співпрацювала з Росією, була частиною російської сфери впливу. Але в якийсь момент Росія вирішила, що потрібно ввести війська в Україну ... На сьогодні вони контролюють сепаратистів. Саме це призвело до тієї ситуації, в якій є Україна. Вона стала більш об'єднаною, більш національною, більш прозахідною, ніж була раніше. Це не дуже добре для Росії. Я сподіваюся, якщо всі сторони згодні, що в такому результаті ніхто не зацікавлений, знайти вихід з цієї ситуації", - сказав Волкер.

Нагадаємо, 21 серпня Волкер зустрівся в Мінську з Сурковим. Перемовини проходили в закритому для журналістів режимі.

Раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко вважає ефективною роботу спецпосланця США Волкера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram