ГоловнаПолітика

Порошенко нагородив орденами Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза

Вони перебувають на окупованій території Криму.

Порошенко нагородив орденами Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко з нагоди Дня незалежності нагородив орденами двох кримськотатарських діячів, які зазнали переслідувань в Криму після його окупації Росією.

Заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова відзначено орденом "За заслуги" І ступеня, а Ахтема Чийгоза - орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

Нагадаємо, що Чийгоз - головний фігурант найгучнішого і тривалого кримінального процесу на півострові. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації і участі в масових заворушеннях". Йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгоза звинувачують за ч.1 ст.212 КК РФ, йому загрожує позбавлення волі строком до 8 років.

Вирок Чийгозу оголосять 11 вересня.

Умерова звинувачують у закликах до сепаратизму через слова про те, що Крим повинен бути українським. За версією слідства, в березні 2016 року Умеров виступив в ефірі телеканалу ATR. Потім його запис опублікували в інтернеті, після чого він став підозрюваним у частині 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності України).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram