ГоловнаПолітика

Активісти закликали Мінрегіон визнати помилку ДАБІ під час видачі дозволу на забудову Сінного ринку

Міжвідомча робоча група з питань київських забудов почала працювати.

Активісти закликали Мінрегіон визнати помилку ДАБІ під час видачі дозволу на забудову Сінного ринку
Фото: Макс Требухов

У середу, 23 серпня, в Києві відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з питань законності будівництва низки об'єктів Києва.

На ньому обговорювали, зокрема, питання забудови Сінного ринку.

Громадський активіст Юлія Нікітіна, виступаючи на засіданні, зазначила, що Мінрегіонбуд повинен побачити і визнати грубі порушення, допущені підпорядкованою міністерству центральною Держархбудінспекцією України під час видачі дозволу на будівництво 14 багатоповерхівок на території колишнього Сінного ринку.

За словами Нікітіної, ДАБІ не мала права видавати дозвіл на будівництво у 2015 році, тому що на той час втратили чинність два основні документи, на підставі яких його було видано. Не було чинним історико-містобудівне обґрунтування, датоване 2006 роком, яке забудовник надав ДАБІ, тому що видається цей документ на 5 років. Крім того, містобудівні умови й обмеження також втратили чинність через те, що земельна ділянка Сінного ринку на момент надання ДАБІ дозволу на будівництво була виведена з господарського обігу. За словами Нікітіної, Мінрегіон має визнати "помилку виконавця" і скасувати дозвіл на будівництво, виданий забудовнику.

Громадський діяч і депутат Київради VII скликання Олена Єскіна також наголосила на неприпустимості і протиправності цього будівництва, додавши ще один аргумент - відповідно до чинного Генплану, забудовник узагалі не має права будувати на місці Сінного ринку багатоповерховий житловий комплекс. Цільове та функціональне призначення зазначеної території зовсім інше і не могло бути змінене в установленому порядку, не кажучи вже про протиправне перевищення гранично допустимої чинним Генпланом висотності.

Громадський активіст Олександр Дядюк додав, що систематична практика порушень цільового призначення земельних ділянок призводить до будівництва великої кількості не передбаченого Генпланом житла і гострого дефіциту необхідної інфраструктури.

Робоча група, скликана за рішенням уряду, повинна перевірити законність будівництва низки об'єктів Києва, які викликають суспільний резонанс. Серед них забудова територій колишнього Сінного ринку на вул. Бульварно-Кудрявській, 15а; будівництво по вул. Михайла Бойчука, 20-22; вул. Львівській, 15; вул. Горлівській, 212; вул. Ревуцького, 40; на перетині вул. Ревуцького, 8к і вул. Анни Ахматової; вул. Сормовській, 3; вул. Коперника, 7; вул. Мечникова, 11а; вул. Жилянській, 120б і в Биківнянському лісі.

Нагадаємо, на місці Сінного ринку планують побудувати 14 будинків площею 113 тис. квадратних метрів. Висота будівель, згідно з проектом, - від шести до 22 поверхів. Навколо земельної ділянки, який планують забудувати, розташовано 9 пам'яток місцевого значення і 28 об'єктів культурної спадщини. На деяких із цих будівель після початку будівництва з'явилися тріщини. Активісти наполягають на тому, щоб знизити щільність і висотність забудови, однак забудовник відмовився йти на компроміс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram