ГоловнаПолітика

Лондонський суд визнав рішення арбітражу про виплату Україною $144 млн "Татнафти"

Україні загрожує конфіскація активів у Британії.

Лондонський суд визнав рішення арбітражу про виплату Україною $144 млн "Татнафти"
Фото: ukrekoteh.com

Високий суд Лондона задовольнив клопотання "Татнафти" про приведення у виконання рішення Паризького суду про стягнення з України $144 млн через втрату частки в "Укртатнафті", заявила представник "Татнафти" в Арбітражному суді Московського округу.

"В Англії нашу заяву було задоволено і приведено у виконання на території Англії", - сказала представник компанії на питання судді про те, як йдуть справи з розглядом клопотання компанії в Англії і США. У США клопотання прийнято до розгляду, додала вона, пише ТАРС.

"Татнефть" намагається стягнути компенсацію за втрату частки в компанії "Укртатнафта", яка була створена в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій "Укртатнафти" належало структурам, близьким до ВАТ "Татнефть", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо "Татнафти". Однак в результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів у НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до групи "Приват".

У 2008 році "Татнафта" почала судовий процес у міжнародному арбітражі.

29 липня 2014 року Міжнародний комерційний арбітражний суд в Парижі виніс рішення на користь "Татнафти" і зобов'язав Україну виплатити компанії $144 млн ($ 112 плюс відсотки). Україна подала апеляцію, але Апеляційний суд Парижа в листопаді 2016 року відмовився скасувати рішення арбітражу.

Після цього "Татнафта" подала три клопотання про виконання рішення арбітражу: в березні - в США, в квітні - до Високого суду Лондона і в Арбітражний суд Москви. Зокрема "Татнефть" зажадала вилучити в рахунок боргу особняк українського посольства в Москві. В кінці червня Арбітражний суд Москви відмовив "Татнафти" в задоволенні клопотання про виконання рішення арбітражу в Парижі. Компанія звернулася з касацією до Арбітражного суду Московського округу. 22 серпня Арбітражний суд Московського округу скасував ухвалу Господарського суду Москви і знову направив справу на розгляд першої інстанції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram