ГоловнаПолітика

Адміністратор Facebook-групи "Закарпаття не Україна" отримав три роки умовно

Він не сів у в'язницю завдяки угоді з прокурором.

Адміністратор Facebook-групи "Закарпаття не Україна" отримав три роки умовно

Ужгородський міськрайонний суд 15 серпня засудив до трьох років умовно адміністратора Facebook-групи Karpatalja nem Ukrajna ("Закарпаття не Україна"), який закликав відокремити Закарпатську область від України і перейти під юрисдикцію Угорщини, пише Zaxid.net.

Його визнали винуватим за ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу) і ст.110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу.

"Перебуваючи на території Угорщини в Будапешті, чоловік поширив у групі матеріали, що містять публічні заклики до невизначеного кола осіб (переважно етнічних угорців, які проживають на території України) до зміни меж території та державного кордону, тобто поширив ідею сепаратизму, а саме - відокремлення Закарпаття від України і передачу його під юрисдикцію Угорщини", - зазначено у вироку суду.

З 2014 року чоловік публікував у групі статті та зображення із закликами до відокремлення Закарпаття, зокрема карти Угорщини з домальованою Закарпатською областю. Крім того, він закликав провести референдум з приводу відокремлення Закарпаття. У матеріалах справи також згадано ефір російської передачі "Вести" на каналі "Россия 1", під час якого засуджений висловився, що потрібно боротися, щоб звільнити Закарпаття від української влади.

Під час судового засідання чоловік визнав провину і попросив суддю схвалити угоду з прокурором, якою замість п'яти років ув'язнення передбачено покарання три роки умовно. Суддя не був проти такої угоди. Крім того, засуджений повинен сплатити ще понад 14 тис. грн за проведення експертиз.

Сама спільнота Karpatalja nem Ukrajna з весни 2016 року не активна у Facebook.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram