ГоловнаПолітика

ГПУ і САП працюють над новим списком нардепів, з яких можуть зняти недоторканність, - ЗМІ

Зараз у цьому переліку імена 40 депутатів із різних фракцій.

ГПУ і САП працюють над новим списком нардепів, з яких можуть зняти недоторканність, - ЗМІ
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура працюють над новим списком осіб, з яких можуть зняти депутатську недоторканність.

Про це повідомляє видання "Апостроф" із посиланням на джерело в ГПУ.

За його даними, зараз у цьому переліку імена 40 депутатів із різних фракцій, у діях яких попередньо проглядаються ті чи інші правопорушення. Так, у планах ГПУ і САП - подати в Комітет Ради з питань Регламенту та організації роботи ВРУ хоча б 10 подань.

"Серед відомих прізвищ у списку - Сергій Лещенко ("Блок Петра Порошенка"), Віктор Чумак (позафракційний), Наталія Королевська ("Опозиційний блок"), Ігор Мосійчук ("Радикальна партія Олега Ляшка"), В'ячеслав Богуслаєв ("Воля народу"), Андрій Лозовий ("Радикальна партія Олега Ляшка"), Микола Скорик ("Опозиційний блок"). Чи будуть проти них подання, поки що невідомо, Генпрокуратура збирає докази", - розповіло джерело.

За його словами, стосовно Мосійчука та Полякова подання будуть з імовірністю 99,9%. При цьому сам Мосійчук спокійно реагує на такий розвиток подій.

"Видання "Апостроф" стверджує, що восени з імовірністю 99,9% САП внесе до парламенту подання на моє притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт. За моєю інформацією, достовірною на 99,9%, ні САП, ні НАБУ ніяких розслідувань проти мене не проводять! Старе кримінальне провадження, за яким мене незаконно заарештували восени 2015 року, зараз у ГПУ а не в САП або НАБУ. У разі його повторного внесення в парламент я готовий відповісти на всі запитання колег і правоохоронних органів", - написав Мосійчук у Фейсбуці.

У список знову потрапив нардеп Максим Поляков ("Народний фронт"), стосовно якого готують повторне подання про надання згоди парламенту на арешт, враховуючи, що Поляков ігнорує рішення суду про носіння електронного браслета. Також у ГПУ виявили новий факт про незаконне збагачення нардепа, що може призвести не до повторного, а вже до нового подання.

Віктор Чумак, у справі якого ГПУ збирає докази, не відкидає, що може потрапити в "десятку". При цьому він проти зняття недоторканності з себе не виступатиме.

Нагадаємо, в 2015 році в Раду було внесено проект закону №1776, яким президент Петро Порошенко запропонував скасувати недоторканність народних депутатів і суддів. При цьому в Конституції повинна залишитися норма про те, що нардепи не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

5 лютого 2015 року Рада підтримала скерування цього законопроекту в Конституційний Суд, який улітку того ж року надав позитивний висновок, але з низкою зауважень. Після цього проект у Раді не розглядали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram