ГоловнаПолітика

Грицак: ФСБ планувала "повісити" на колишніх атошників теракти в Москві

Їм вдалося втекти з Росії з допомогою Bla-bla-car.

Грицак: ФСБ планувала "повісити" на колишніх атошників теракти в Москві
Фото: LB.ua

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що російські спецслужби планували використати трьох колишніх бійців АТО для здійснення терактів у Москві.

Про це він розповів на брифінгу у четвер, 17 серпня.

"Уже з'явилася інформація на Лайф.ру, ніби українські спецслужби викрали Мастикашеву Дарію - є така громадянка України. Але разом з Мастикашевою Дарією ми затримали і Каратая Олександра", - повідомив Грицак журналістам.

За його словами, це агенти, які займалися підбором колишніх бійців АТО для спецоперації ФСБ.

"Трьом колишнім учасникам АТО, яких Дарія підібрала разом з помічником - це Бондар Юрій, Сергій Морозов, Юркевич Станіслав - посередники запропонували виїхати до Москви і провести там незначні будівельні роботи за гарну винагороду", - заявив він.

У Москві їх водили по різних інфраструктурних об'єктах - метрополітен, вокзал. Відвідування об'єктів фіксувалося на камеру і документувалося за допомогою дзвінків на номер українського мобільного оператора, який видали колишнім атошникам.

Коли один з українців зрозумів, що їх хочуть підставити, вони вирішили покинути територію Росії і втекли з допомогою Bla-bla-car.

Мастикашевій і Каратаю повідомили сьогодні про підозру за ст. 111 (державна зрада) та ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю).

Грицак припускає, що це може бути не єдина група бійців АТО і що диверсії можуть бути потім використані Росією для агресії проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram