ГоловнаПолітика

У Киргизстані посадили на вісім років лідера опозиції

Омурбек Текебаєв мав балотуватися на президентських виборах

У Киргизстані посадили на вісім років лідера опозиції
Омурбек Текебаев
Фото: K-News

Суд у Киргизстані засудив опозиціонерів Омурбека Текебаєва і Дуйшонкула Чотонова до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Текебаєва визнали винним в отриманні хабара в розмірі 1 млн доларів, а Чотонова - в посередництві в цій угоді, повідомляє Kloop.kg.

Аїда Салянова, депутат від опозиційної партії "Ата-Мекен" ("Вітчизна"), лідером якої є Текебаєв, повідомила в інтерв'ю журналісту Kloop.kg, що рішення суду було очікуваним. Адвокати політика будуть оскаржувати його в суді другої інстанції. За словами Салянової, це було політичне замовлення, а судді, що виносять "несправедливі" рішення, в майбутньому «будуть покарані».

Текебаєва звинуватили в тому, що 2010 року як заступник голови тимчасового уряду Киргизії він узяв 1 мільйон доларів у російського бізнесмена Леоніда Маєвського, пообіцявши йому посприяти в покупці киргизької компанії "Альфа Телеком", яка надає послуги стільникового зв'язку. Однак обіцянки Текебаєв не виконав і грошей не повернув.

Ще одним обвинувачуваним у цій справі є колишній посол у Південній Кореї і В'єтнамі, колишній голова МНС Дуйшонкул Чотонов.

І Текебаєв, і Чотонов заперечують свою провину і заявляють, що справа проти них є політично мотивованою. "Ата-Мекен" стверджує, що уряд порушив справу, намагаючись задушити інакомислення напередодні президентських виборів у жовтні й усунути Текебаєва від участі. Текебаєва заарештували наприкінці лютого. 5 березня "Ата-Мекен" назвав його своїм кандидатом на президентських виборах. 58-річний Текебаєв був колись союзником нинішнього президента Киргизії Алмазбека Атамбаєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram