ГоловнаПолітика

Деркач пояснив, навіщо поскаржився у ГПУ на дії НАБУ

"Необдуманими діями НАБУ завдало серйозної шкоди україно-американським відносинам".

Деркач пояснив, навіщо поскаржився у ГПУ на дії НАБУ
Андрей Деркач
Фото: ord-ua.com

ГПУ відкрила кримінальне провадження проти посадових осіб НАБУ за фактом втручання у вибори президента США на підставі заяви народного депутата Андрія Деркача. Про це він повідомив сьогодні на своїй сторінці у Фейсбук, пишуть "Українські новини".

Народний депутат виклав копію своєї заяви та відповіді ГПУ на неї, тим самим підтвердивши новину про його безпосередню участь у цій справі.

"Я вважаю, що своїми необдуманими діями НАБУ завдало серйозної шкоди україно-американським відносинам. Україна постала в очах США як ненадійний партнер. Двосторонні контакти на вищому рівні на деякий час були повністю заблоковані, а фінансова допомога істотно скорочена", - зазначив Деркач.

Він нагадав, що попередньо обсяг допомоги США Україні в 2018 році мав скласти 570 млн. дол.

"Новий проект бюджету передбачає скорочення допомоги до 177 млн. - на 69%. І це тільки один з наслідків "активності" НАБУ", - підкреслив Деркач.

За його словами, такий деструктивний вплив на українсько-американські відносини може надалі позначитися на національній безпеці України.

"На думку експертів і журналістів, в період неоголошеної війни з боку Російської Федерації послідовна і тверда підтримка США життєво необхідна для захисту національного суверенітету і територіальної цілісності України. Тільки прозоре і ретельне розслідування фактів незаконного втручання українських посадових осіб у виборчу кампанію США може відновити довіру стратегічного партнера до України", - резюмував Деркач.

Як повідомляли ЗМІ, детективи НАБУ і прокурори САП 30 травня 2016 року почали досудове розслідування так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів на підставі документів, переданих колишнім заступником голови СБУ Віктором Трепаком.

18 серпня 2016 року НАБУ опублікувало повідомлення про "чорну бухгалтерію Партії регіонів". У ньому йшлося, що серед прізвищ осіб у списку значиться Пол Манафорт, який очолював тоді виборчу кампанію Дональда Трампа.

29 червня цього року Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявили, що не мають повноважень вести розслідування відносно Пола Манафорта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram