ГоловнаПолітика

РФ надала зверненню Януковича про введення військ офіційний статус документа РБ ООН, - Сергєєв

"Звернення Януковича було не просто зачитане і показане".

РФ надала зверненню Януковича про введення військ офіційний статус документа РБ ООН, - Сергєєв
Фото: Макс Требухов

Звернення Віктора Януковича до президента Росії Володимира Путіна про використання Збройних сил РФ для відновлення "конституційного порядку" в Україні було не тільки зачитане представником РФ в ООН Віталієм Чуркіним на засіданні Ради Безпеки ООН, але російська сторона також надала цьому документу офіційний статус.

Про це заявив колишній постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Звернення Януковича було не просто зачитане і показане. Вранці того ж дня Російська Федерація надала йому статус офіційного документа Ради Безпеки ООН, така формула існує", - сказав Сергєєв під час надання свідчень в Оболонському районному суді Києва у справі про держзраду Януковича, де виступає як свідок.

Дипломат зазначив, що цей лист Януковича Путіну був поширений серед членів Радбезу ООН і вони ознайомилися з ним.

Сергєєв нагадав, що, відповідаючи на запитання журналістів про це звернення, тодішній представник Франції в ООН Жерар Аро заявив, що "документ не фальшивий - фальшивий президент".

Нагадаємо, на засіданні Радбезу ООН 3 березня 2014 року представник РФ Віталій Чуркін продемонстрував копію листа Януковича до Путіна з проханням ввести війська в Україну. Сергєєв представляв Україну на тому засіданні.

Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив держзраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Колишнього президента звинувачують у держзраді (ч. 1 ст. 111 КК), пособництві в сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram