ГоловнаПолітика

Прокуратура повідомила причини утримання під вартою 150 військових

У зоні АТО вчинили злочини половина з тих, кого утримують у СІЗО.

Прокуратура повідомила причини утримання під вартою 150 військових
Фото: Сергей Нужненко

Головна військова прокуратура вирішила відреагувати на публікації в ЗМІ про безпідставне утримання під вартою військовослужбовців Збройних Сил України.

У повідомленні наголошено, що станом на 14 серпня заарештовано 150 військових, які вчинили тяжкі й особливо тяжкі кримінальні правопорушення, що становить менш ніж 4% від усіх притягнених до кримінальної відповідальності військовослужбовців цього року.

При цьому в Донецькій і Луганській областях, де проводять АТО, узято під варту лише 74 військовослужбовців.

Найбільше військових утримують під вартою у провадженнях, судовий розгляд яких триває, - 116 військовослужбовців. Слідство триває лише щодо 34 військових.

У більшості арешт застосовано до військовослужбовців, які вчинили злочини проти життя і здоров'я людини. Зокрема, це навмисні вбивства, в т.ч. вчинені за попередньою змовою, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, пов'язані з позбавленням волі, з корисливих мотивів, умисні тяжкі тілесні ушкодження тощо.

За вчинення злочинів проти життя і здоров'я людини під вартою перебувають майже 60% (88) військовослужбовців від загальної кількості. Їм загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 15 років.

"Наприклад, Біловодський районний суд Луганської області розглядає кримінальне провадження стосовно військовослужбовця, який з використанням автоматичної зброї АКС-74 здійснив умисне вбивство двох військовослужбовців і травмував п'ятьох після чого самовільно залишив місце служби зі зброєю, боєприпасами, іншим військовим майном", - сказано в повідомленні.

Є випадки заподіяння тілесних ушкоджень, у т.ч. важких, з хуліганських спонукань, способом, небезпечним для життя багатьох осіб.

"Так, слідчий відділ військової прокуратури сил антитерористичної операції розслідує випадок застосування в липні 2017 року солдатом однієї з військових частин у с. Піски Донецької області двох гранат РГД-5, які він з хуліганських спонукань кинув у бік військовослужбовців. У цей час семеро людей перебувають у лікарні з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості", - додали у військовій прокуратурі.

Також військових утримують під вартою у кримінальних провадженнях за фактами ухилення від проходження військової служби в умовах особливого періоду та дезертирства - 30; незаконного заволодіння транспортним засобом, поєднаного з насильством, порушенням правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого - 11; здійснення розбоїв і грабежів - 10.

Обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою військовослужбовцю, який продав автоматичну зброю. Військова прокуратура Одеського гарнізону завершила розслідування і скерувала до суду обвинувальний акт у провадженні за фактом збуту військовослужбовцем однієї з військових частин у лютому в Одесі 12 автоматів АКС-74 і багнет-ножів до них. Військовому загрожує від трьох до семи років.

Нагадаємо, що вночі 8 серпня військові застрелили 25-річну жінку в селі Троїцьке (Луганська область). Їх запросив на день народження дружини її 29-річний чоловік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram