ГоловнаПолітика

Засуджені у справі "Південмашу" північнокорейські шпигуни вийдуть на волю через рік

Двох громадян КНДР упіймали 2011 року.

Засуджені у справі "Південмашу" північнокорейські шпигуни вийдуть на волю через рік
Флаг КНДР
Фото: EPA/UPG

Два шпигуни з КНДР, засуджені в Україні 2011 року за спробу отримати доступ до технічної документації на ракетні технології "Південмашу", вийдуть на волю у вересні 2018 року.

Як нагадав у фейсбуці нардеп Антон Геращенко, Лю Рю Сонг Чель і Лі Тхе Кіль були впіймані співробітниками контррозвідки і рішенням Миколаївського апеляційного суду від 27 листопада 2011 року одержали по 8 років позбавлення волі за 114 статтею Кримінального кодексу за шпигунство.

Лю Рю Сонг Чель відбуває покарання в Житомирській виправній колонії №4, Лі Тхе Кіль - в Житомирській виправній колонії №8.

"До обох в'язнів застосовано "Закон Савченко", і тому вони вийдуть на волю раніше, ніж якби "Закону Савченко" не існувало. Кінець терміну позбавлення волі з урахуванням "Закону Савченко" - 06.09.2018 р.", - зазначив Геращенко.

"Думаю, що факт затримання і притягнення до відповідальності громадян Північної Кореї за спробу отримання доступу до секретних українських ракетних технологій і є фактом демонстрації реального ставлення України до питання нібито постачання технологій у Північну Корею", - підсумував нардеп.

Нагадаємо, газета The New York Times з посиланням на експертний аналіз, який містить оцінки американських розвідувальних агентств, повідомила, що успіх Північної Кореї у випробуваннях міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки придбанню на чорному ринку ракетних двигунів, ймовірно, з українського заводу "Південмаш, що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою. Джерелом цього аналізу названо ракетного експерта з Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкла Еллемана.

Аналітики, які досліджували фотографії нових ракетних двигунів КНДР, дійшли висновку, що їх джерелом є розробки для створення ракетного флоту Радянського Союзу. Ці двигуни були настільки потужними, що одна ракета могла перекинути 10 термоядерних боєголовок з континенту на континент. Такі двигуни були пов'язані лише з декількома заводами на території колишнього СРСР, в тому числі з "Південмашем".

Однак "Південмаш" спростував публікацію The New York Times. Підприємство заявило, що ніколи раніше не мало і не має зараз жодного стосунку до північнокорейських ракетних програм космічного або оборонного типу. Ракет і ракетних комплексів військового призначення в роки незалежності "Південмаш" не випускав і не випускає.

Згодом Майкл Еллеман заявив, що не вірить у причетність української влади до постачання ракетних двигунів Північній Кореї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram