ГоловнаПолітика

Експерт зі статті NYT про двигуни ракет КНДР не вірить, що влада України причетна до їх постачання

"Південмаш" - тільки одне з кількох можливих джерел

Експерт зі статті NYT про двигуни ракет КНДР не вірить, що влада України причетна до їх постачання

Ракетний експерт із Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкл Еллеман заявив, що не вірить у причетність української влади до постачання ракетних двигунів у Північну Корею.

Про це він написав у твіттері після публікації гучної статті в The New York Times.

"Дозвольте прояснити з приводу кеендеерівських двигунів МБР: Південмаш - одне з кількох можливих джерел, існують інші можливості в Росії. Я не вірю, що український уряд потурав чи знав, якщо ці двигуни надійшли з України. Навпаки, Україна стримувала північнокорейців у 2012-му", - написав він.

Нагадаємо, газета The New York Times з посиланням на експертний аналіз, який містить оцінки американських розвідувальних агентств, повідомила, що успіх Північної Кореї у випробуваннях міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки придбанню на чорному ринку ракетних двигунів, імовірно, з українського заводу "Південмаш", що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою. Джерелом цього аналізу названо Еллемана.

Аналітики, які досліджували фотографії нових ракетних двигунів КНДР, дійшли висновку, що джерелом є розробки, що використовувалися для створення ракетного флоту Радянського Союзу. Ці двигуни були такими потужними, що одна ракета могла перекинути 10 термоядерних боєголовок з континенту на континент. Такі двигуни були пов'язані лише з декількома заводами на території колишнього СРСР, у тому числі з "Південмашем".

Однак "Південмаш" спростував публікацію The New York Times. Підприємство заявило, що ніколи раніше не мало і не має зараз жодного стосунку до північнокорейських ракетних програм космічного чи оборонного типу. Ракет і ракетних комплексів військового призначення в роки незалежності "Південмаш" не випускав і не випускає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram