ГоловнаПолітика

Прокуратура направила до суду обвинувальний акт у справі чиновників Міноборони, які завищили вартість шоломів і бронежилетів

Збитки, заподіяні міністерству, склали понад 34 млн грн.

Прокуратура направила до суду обвинувальний акт у справі чиновників Міноборони, які завищили вартість шоломів і бронежилетів

Головна військова прокуратура направила до суду обвинувальні акти щодо п'ятьох колишніх і чинних чиновників Міністерства оборони і двох службових осіб комерційного підприємства, діями яких оборонному відомству завдано збитків на суму понад 34 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

"Головною військовою прокуратурою завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах і службовій недбалості під час здійснення у 2014-2015 роках державних закупівель шоломів і бронежилетів для потреб Збройних Сил України, що спричинило тяжкі наслідки", - йдеться в повідомленні.

Під час слідства було допитано понад 100 осіб, вилучено та досліджено понад 3 тис. документів, проведено майже 30 ревізій і складних судових експертиз.

На підставі зібраних доказів п'ятьом колишнім і нинішнім керівникам Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) і ч. 2 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби ) КК України.

Досудове розслідування встановило, що зазначені особи, виконуючи (кожен в різний час) обов'язки директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони та начальника фінансового управління цього ж департаменту, всупереч вимогам законодавства про звільнення на період проведення АТО від обкладення податком на додану вартість операцій з постачання шоломів і бронежилетів для потреб Збройних Сил України, підписали низку договорів постачання таких спецзасобів індивідуального захисту за ціною з ПДВ.

На підставі підписаних ними платіжних доручень Міністерство оборони протягом 2014-2015 років незаконно сплатило на рахунок підприємства-постачальника в загальному 32,6 млн грн у вигляді податку на додану вартість. Крім того, додатковими угодами до договорами була безпідставно збільшена ціна поставлених шоломів і бронежилетів, що призвело до зайвих витрат міністерства на загальну суму понад 1,5 млн грн.

У цьому ж кримінальному провадженні повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах), директору та головному бухгалтеру підприємства-постачальника, які привласнили кошти Міністерства оборони на суму 34,1 млн. грн.

"Обвинувальні акти щодо всіх зазначених осіб направлено до суду. З метою забезпечення відшкодування збитків накладено арешт на майно обвинувачених", - додали в прокуратурі.

Раніше в серпні Міноборони виявило в 24 ОМБр порушення на 5 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram