ГоловнаПолітика

Мені ніколи не інкримінували отримання хабара, - Гречківський

Справа, в якій член ВРП є підозрюваним, кваліфікується як незакінчений замах на шахрайство.

Мені ніколи не інкримінували отримання хабара, - Гречківський
Фото: Макс Требухов

Член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський погодився свідчення на першому допиті у кримінальному провадженні, в якому він фігурує як підозрюваний. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

За його словами, після вручення йому повідомлення про виклик на допит 21 вересня минулого року він прибув зі своїми адвокатами в будівлю Генпрокуратури. Але їх не пускали у приміщення понад три години.

"Тільки після вимоги моїх адвокатів до охорони, щоб вони поставили позначку, ми прийшли о 17 годині, нас пропустили. Тоді слідчі ГПУ вручили мені підозру. У ній серед іншого йшлося про те, що "Гречківський Павло Миколайович.., перебуваючи у змові з Гречківським Павлом Миколайовичем..." і далі по тексту", - зазначив член ВРП.

"Хотів би підкреслити, що мені ніколи не інкримінували отримання хабара. І всі подібні публічні висловлювання працівників ГПУ не відповідають дійсності.

Сьогодні справа, в якій я перебуваю як підозрюваний, кваліфікується як незакінчений замах на шахрайство. Від першого дня не йшла мова про хабар, як розповідала прокуратура. Хабар - це корупційний злочин, а шахрайство - кримінальний. Затримали не члена Вищої ради юстиції, як писали ЗМІ, а арбітражного керуючого Міністерства юстиції. В матеріалах справи йдеться не про 500 чи 150 тис. доларів, а про 51 тис. доларів. Як кажуть в Одесі, це дві великі різниці", - заявив Гречківський.

Він також додав, що брав участь тільки в одному допиті ГПУ. Жодних слідчих дій за його участю не було. Але після допиту Гречківського відбулося шість обшуків: у квартирі, де він мешкає, в будинку його сина, його співробітників, в косметичному салоні його дружини і т.д.

"До речі, під час самого допиту в мене склалося враження, що слідчі шукають причину, щоб мене затримати. Напевно, і те, що мене з адвокатами так довго не впускали в приміщення ГПУ, було розраховано, що я розвернуся і піду. Тоді прокурори змогли б кричати: Гречківський утік! І я не пішов. Ще свідчення почав давати. Адвокати, як і слідчі, розуміють, що перші покази - правдиві. Людина не має часу для підготовки", - сказав член ВРП.

"Після вручення підозри мені відразу дали проект протоколу, я відмовляюся давати свідчення, посилаючи на статтю 63 Конституції України, згідно з якою маю право не свідчити проти себе. Але я погодився давати свідчення. Я побачив підозру і вирішив, що можу вільно спілкуватися за цієї ситуації. Працівники прокуратури були дуже здивовані", - зазначив він.

Нагадаємо, 21 вересня Генпрокуратура повідомила, що Гречківський намагався отримати хабар у розмірі $500 тис. за прийняття судом рішення, вигідного суб'єктові господарювання.

Пізніше адвокат Гречківського Ігор Черезов заявив, що його підзахисного повідомлено про підозру в замаху на шахрайство, а не в одержанні неправомірної вигоди.

22 вересня Печерський районний суд Києва відмовився заарештувати Гречківського і відпустив його під заставу в розмірі 3,85 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram